filteri close
Objavljeno: 05.10.2024. Image source: Foto: Pixabay/jackmac34
300x600

Sigurno ste već na Instagramu videli mnogo recepata za ovaj neverovatan kolač!

Evo recepta za klasični crumble kolač sa jabukama! Ovaj desert je jednostavan za pripremu i savršena kombinacija hrskave kore i sočnih jabuka.

Za nadev:

  • 5-6 jabuka (po izboru, preporučuju se kiselije sorte poput Granny Smith)
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)

Za crumble:

  • 150 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca (isečenog na kockice)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g zobenih pahuljica (opciono za dodatnu hrskavost)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  1. Priprema jabuka:
    • Ogulite i iseckajte jabuke na tanke kriške ili kockice. Stavite ih u činiju, dodajte smeđi šećer, limunov sok, cimet i muskatni oraščić, pa sve dobro promešajte.
    • Jabuke prebacite u posudu za pečenje (veličine oko 20x20 cm).
  2. Priprema crumble smese:
    • U činiji pomešajte brašno, smeđi šećer, vanilin šećer i so. Dodajte hladan maslac i prstima trljajte smesu dok ne dobijete mrvičastu teksturu (nalik na mokar pesak). Možete dodati zobene pahuljice za dodatnu teksturu.
  3. Sklapanje kolača:
    • Posipajte crumble smesu ravnomerno preko jabuka.
  4. Pečenje:
    • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok jabuke ne postanu mekane, a crumble zlatno-smeđe boje.
  5. Posluživanje:
    • Ostavite kolač da se prohladi 10-ak minuta, pa ga poslužite topao uz kuglu  sladoleda ili malo šlaga.