filteri close

Varičele

Varičele ili ovčje boginje su jedna od najčešćih zaraznih bolesti dece u uzrasta od 2. do 10. godine. Sezonskog je karaktera, najčešće se javljaja u periodu jesen-zima-proleće.

Uzročnik ove infektivne bolesti je virus varičela zoster, koji ostaje u telu u latentnom stanju i može se reaktivirati u odraslom dobu, kada izaziva herpes zoster. Prenosi se kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem, kapljicama iz pljuvačke) i direktnim kontaktom. 

Najčešće je blago oboljenje a u toku bolesti se razlikuju tri stadijuma:

- kataralni stadijum - nakon dve nedelje inkubacije koja protiče bez simptoma javlja se povišena temperatura, kašalj, malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima. Ovi simptomi su češći kod odraslih nego kod dece. Stadijum traje dva dana. 
- osipni stadijum - u ovom stadijum dominira pojava ospi. Javljaju se prvo na grudima a potom šire ostalim delovima dela. Ospe obično izbijaju u tri naleta i praćene su svrabom. Svaki nalet može biti praćen porastom temperature. 
- stadijum rekonvalescenije - odlikuje ga pad temperature i stišavanje simptoma. 

Obolela osoba je zarazna dva dana pre i pet dana nakon izbiranja osipa. Ovčije boginje su kod dece uglavnom benigne i spontano se povlače. Održavanje higijene i primena antihistaminika za ublažavanje svraba mogu pomoći u ograničavanju rizika od sekudarne infekcije lezija. Bolest je retka kod odraslih, ali je ozbiljnija.

  • povišena telesna temperatura
  • kašalj
  • malaksalost
  • bolovi u mišićima i zglobovima
  • ospe
  • svrab

Najsigurnija zašita je izolacija bolesnika, kao i vakcinacija dece starije od godinu dana koja nisu preležala varičele.