filteri close

Holelitijaza, kamen u žučnoj kesi

Holelitijaza je bolest koju odlikuje stvaranje kamenja u žučnoj kesi. Česta je u razvijenim zemljama, naročito kod žena. Neki od faktora rizika su starost, gojaznost, post, određene hormonske terapije, trudnoća, bolesti poput Kronove bolesti i cistične fibroze. Oštar bol (žučna kolika) koji se javi iznenada ispod grudne kosti ili rebara na desnoj strani glavni je simptom, i javlja se u 20% slučajeva. Ako bol traje nekoliko sati, može biti znak komplikacije te je nužna lekarska intervencija. Hirurško odstranjivanje žučne kese (holecistektomija) može biti neophodna. Operacija se uglavnom izvodi laparoskopijom pod totalnom anestezijom. 

Kamen u žuči

Kamen u žuči predstavlja čvrstu masu koja je dužine od 1 do 3 centimetara koja nastaje kada količina holesterola koji proizvodi jetra postane veća od količine koja se može rastvoriti u žuči. Ova masa se stvara u žučnoj kesi i pretežno se sastoji od holesterola i žučnog pigmenta. Iako kamen u većini slučajeva ostaje u žučnoj kesi i ne izaziva simptome, ako pređe u žučni kanal, kamen blokira lučenje žuči. To dovodi do širenja zidova kanala i izaziva oštar bol - žučne kolike. Može doći i do upale ako ta blokada potraje, kao i do infekcije žučne kese. Takvo stanje naziva se holecistitis. Simptomi nestaju ako se kamen izbaci u dvanaestopalačno crevo ili se vrati u žučnu kesu.

Žučna kolika

Žučna kolika predstavlja iznenadni jak bol koji nastaje opstrukcijom žučnih kanala i traje između 15 minuta i nekoliko sati. Bol prestaje isto iznenada, a javlja se ispod grudne kosti, na desnoj strani abdomena, a često se širi ka leđima, odnosno lopatici. Bol se pojačava prilikom udisanja što dovodi do teškoća u disanju. Ponekad je bol praćen i povraćanjem. 

  • asimptomatska
  • bol ispod desnog rebarnog luka
  • pojasni bol u trbuhu sa širenjem u leđa
  • bol u srednjem ili gornjem desnom delu trbuha
  • mučnina
  • povraćanje
  • povišena temperatura
  • žutica

Izbegavanje prekomernog konzumiranja hrane i pića i drastičnih dijeta.