filteri close

Ulkusi, dekubit, čirevi na koži

Do pojave ulkusa dolazi usled lokalizovanog plićeg ili dubljeg razaranja kože ili sluzokože. Uglavnom nastaju kao posledica problema sa cirkulacijom (ulcus cruris, decubitus) infekcije, tumora ili traume. Ove lezije teško zaceljuju i često postaju hronične. Podložni su infekcijama i bolni.

Ulkus kruris su otvorene rane na nozi koje izazivaju hroničnu destrukciju kože zbog problema s cirkulacijom (venska ili arterijska insuficijencija). Javljaju se na donjoj trećini nogu i izbočenom delu skočnog zgloba. Venski ulkusi nastaju usled proširenih vena kao posledica upale vena i uglavnom su bezbolni. Bolne arterijske ulkuse uzrokuje visok krvni pritisak, dijabetes, pušenje i visok nivo holesterola u krvi.

Dekubitus 

Dekubitus je rana od ležanja i ona se najčešće javlja kod osoba koje su vezane za krevet. Izaziva ih nedovoljna snabdevenost krvlju regija tela izloženih dugotrajnom pritisku (pete, laktovi). U slučaju potpune nepokretnosti se formiraju nakon nekoliko sati. Dekubitus je bolna rana, najpre se pojavljuje crvenilo, a potom koža potamni i otpadne. Usled nekroze kože, tkiva ispod tog dela ostaju ogoljena.

  • bleda i suva koža na mestu pritiska
  • crvenilo
  • otok
  • mrlja koja se kružno širi
  • plik
  • lezija koja ponekad dopire i do kosti

Ulkus, odnosno otvorena rana na nozi: lečenje proširenih vena, ublažavanje faktora rizika (dijabetes, pušenje..)

Dekubitus: 

Pregledajte kožu i održavajte higijenu

Redovno pregledajte da li ima crvenih i bolnih površina. Da biste sprečili pojavu vlage i infekcije održavajte higijenu nežnim čišćenjem kože blagim sapunom. Hidrirajte kožu kremom ili uljem. Za uklanjanje vlage koristite apsorbente, i uvek presvucite pacijenta čim vidite da mu je odeća mokra.

Redovno menjajte bolesnikov položaj

Pomeranjem bolesnika na svaka dva sata ako je u krevetu ili na sat vremena ako je u kolicima dolazi do promene tačke pritiska što je važno za regije gde se odmah ispod kože nalazi kost jer su one veoma osetljive. Takođe, postoji  i poseban dušek koji smanjuje učestalost pojave dekubitisa.

Odgovarajuća ishrana

Uravnotežena ishrana i adekvatna hidracija uz ostale mere prevencije sprečavaju nastanak dekubitisa.

Šta treba izbegavati

Prejako trljanje ili masiranje osetljivih područja (koristite laganu, površinsku masažu), naizmenično izlaganje kože toploti i hladnoći, ležanje na boku, upotrebu vodenih kreveta.