filteri close

Tuberkuloza

Uzročnik ove infekivne bolesti je Kohov bacil odnosno bakterija koja pre svega zahvata pluća. Tuberkuloza je u porastu i ona odnosi gotovo 2 miliona života u svetu godišnje, pogotovu među mlađim stanovništvom. Odsustvo higijenskih mera, pothranjenost, siromaštvo, narkomanija i širenje epidemije side uspešno doprinose njenom razvoju. Na osnovu bakteriološke analize ispljuvka, rendgenskog snimanja pluća i kožne probe pomoću tuberkulina (supstance koja se ekstrahuje iz Kohovog bacila) utvrđuje se dijagnoza ove bolesti.

Primarna tuberkuloza

Do primarne tuberkuloze ili primarne tuberkulozne infekcije dolazi usled prvog kontakta sa Kohovim bacilom koji uzrokuje ograničenu infekciju pluća koja je uglavnom benigna i asimptomatska. Imunosistem u 90% slučajeva uspeva da se izbori s njom, ali u ostalim slučajevima ne uspeva da elimiše sve bakterije, što, posle kraćeg ili dužeg perioda latencije rezultira razvojem aktivne tuberkuloze usled imunosupresije, na primer.

Oblici tuberkuloze

Tubrkuloza pluća je najčešći oblik i ona se manifestuje u vidu produktivnog kašlja, ponekad sa krvavim ispljuvkom, bola u grudima, nedostatka daha, povišene temperature i noćnog znojenja. Stvara malaksalost, gubitak apetita i mršavljenje. 

Milijarna tuberkuloza je redak i ozbiljan oblik tuberkuloze koji pre svega pogađa starije i imunodeficijentne osobe. Nastaje širenjem Kohovog bacila po telu preko limfnih čvorova, a osim pluća, organi koje milijarna tuberkuloza zahvata su kosti, perikard, moždane ovojnice, plućna maramica, bubrezi i jetra.

Rasprostranjenost tuberkuloze po regijama

Podsaharska Afrika i jugoistočna Azija  su najugroženije regije, i u manjoj meri istočna Evropa. Loši uslovi života (neadekvatna higijena, siromaštvo, neuhranjenost, narkomanija, loša zdravstvena zaštita) doprinose širenju tuberkuloze, a dodatno ih olakšava epidemija side. Imunodeficijencija koju izaziva HIV omogućava reaktivaciju Kohovog bacila nakon primarne infekcije. Kohov bacil je otporan na antibiotike, stoga, i to omogućava lakše širenje tuberkuloze.

Vakcina BCG

Vakcina protiv tuberkuloze se zove BCG (be-se-že). Vakcina BCG ne štiti od primarne infekcije, ali pomaže imunološkom sistemu da efikasnije elimiše Kohov bacil i ograniči rizik od njegovog širenja po telu. U 70% slučajeva sprečava ozbiljne oblike (milijarnu tuberkulozu) kod dece i u 50 % slučajeva tuberkulozu pluća kod odraslih.

  • kašalj koji traje duže od 2 - 3 nedelje
  • temperatura
  • noćno znojenje
  • krvav ispljuvak
  • bol u grudima
  • otežano disanje

Vakcina BCG donekle pruža zaštitu. Skrining radi identifikovanja zaraženih pacijenata omogućava ograničavanje zaraze.