filteri close

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična ili ektopična trudnoća je kada se kod žene embrion razvije van materice. Ovakve trudnoće se javljaju kod svake šezdesete žene. U većini slučajeva, oplođena jajna ćelija ne uspe da dođe do materice, stoga ostaje u jajovodu (tubarna trudnoća). Jajna ćelija se može usaditi i u jajnik, grlić materice ili trbušnu duplju, ali znatno ređe. Simptomi mogu biti bol u trbuhu i krvarenje iz materice nakon tri do šest meseci amenoreje. Ovakva trudnoća zahteva pažljivo praćenje kako bi se izbeglo pucanje jajovoda. Ovakva trudnoća takođe zahteva primenu lekova ili hiruršku intervenciju jer uglavnom spontano ne prelazi u normalnu trudnoću.

Tubarna trudnoća

Tubarna trudnoća je vid vanmaterične trudnoće u kojoj se embrion razvija u jajovodu. Tubarna trudnoća je najčešće posledica anomalije ili lezije koja blokira put oplođenoj jajnoj ćeliji. Infekcija (salpingitis), endometrioza, hiruški zahvat ili ranija tubarna trudnoća glavni su uzroci lezije jajovoda. Pušenje, starost majke i medicinska potpomognuta oplodnja povećavaju rizik od ektopične trudnoće. Nakon usađenja, embrion se razvija šest do sedam nedelja u jajovodu. Nakon toga se može otkačiti i umreti zbog nedostatka prostora i hranljivih materija. Može uzrokovati i pucanje jajovoda i unutrašnje krvarenje. 

Rizici tubarne trudnoće

U slučaju da se tubarna trudnoća ne otkrije na vreme, može doći do pucanja jajovoda, a samim tim i do unutrašnjeg krvarenja. Krvarenje često uzrokuje trajno oštećenje, pa čak i smrt. Uzrok smrti trudnice je u 10% slučajeva upravo vanmaterična trudnoća. Lezija ili ablacija jajovoda usled tubarne trudnoće su čest uzrok steriliteta.

  • bol u donjem delu trbuha
  • braonkasta krv