filteri close
Objavljeno: 17.10.2025. Image source: Pixabay/katiklinski
300x600

Povodom svetskog dana hrane, Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batutu, pripremio je Vodič o zdravoj ishrani.

Doručak optimalno vreme 7–9 sati:

• Biljni čaj ili voda sobne temperature, 1 šolja (čaj je bez dodatog šećera)
• Pahuljice (ovsene, ječmene, ražane) 3–4 supene kašike potopljene u pola do jedne šolje jogurta, uz dodatak na primer 1/2 iseckane sveže jabuke.

Užina oko 10,30–12 sati:
• Voće: 1 jabuka ili pomorandža ili 2 mandarine ili čaša sveže ceđenog soka od pomorandže, šargarepe i jabuke, šaka orašastih plodova

Ručak oko 13–15 sati:
• Supa od mesa i povrća, 1 tanjir
• Meso ili riba 200–250 g (nikako prženo ili pohovano!)
• Povrće (kuvano u vodi ili na pari, kao varivo ili sveže kao salata)… što više to bolje
• Integralni hleb od celog zrna žitarica ili umesto toga do 100 g skuvanih žitarica, na primer integralnog pirinča ili prosa ili ovsa...

Ako ste u vreme ručka na poslu, ponesite mini obrok sa sobom!
To može da bude sendvič sa belim sirom i povrćem ili sa belim pilećim mesom ili ribom i povrćem ili salata od svežeg ili kuvanog povrća i žitarica koju možete da spremite dan ranije i ponesete u dobro poklopljenoj posudi.

 Dobro sažvaćite svaki zalogaj!
Nemojte jesti u hodu, u kolima, ispred televizora ili računara, dok čitate novine ili razgovarate telefonom.

Užina oko 17–17,30 sati:

• Voće sveže ili kompot ili pečena jabuka posuta cimetom ili 1–2 parčeta pite sa jabukama ili žito 2 kugle bez šlaga ili par biskvita.
Ako kući stižete u vreme ove užine i tada ručate, popodnevna užina se može pomeriti za vreme ručka (13–15 sati).

Večera oko 19–20 sati:
• Salata, sir, crni hleb ili šolja jogurta i kornfleks.

Vodič za zdravu ishranu

Izvor: Batut