filteri close
Objavljeno: 25.10.2019. Image source: Foto:Pixabay/ryanrao
300x600

Zdrav način života i lekarska terapiju mogu vam pomoći da hipotireozu držite pod kontrolom.

Hipotireozu karakteriše smanjeno lučenje hormona štitne zlezde. Neki od najčešćih uzroka su manjak joda i Hašimotov tiroiditis. Može biti uzrokovana i nedovoljnim lučenjem hormona hipofize, koji kontrolišu rad štitne žlezde. Ova bolest polako napada štitnu žlezdu i može biti potrebno više vremena da se otkrije, ali u poodmakloj fazi može biti prilično opasno jer izaziva anemiju, hipotermiju, srčanu insuficijenciju, epileptične napade, smanjeni dotok krvi u mozak.

Ako patite od ove bolesti, možete osećati:
-umor,
-depresiju,
-neprestani osećaj hladnoće,
-bol ili peckanje u ruci,
-osećaj zbunjenosti,
-zaboravnosti,
-suva i gruba dlaka ili opadanje kose,
-zatvor,
-koža sklona perutanju,
-spor puls,
-debljanje uprkos vođenja računa o ishrani,
-narandžasti dlanovi,
-spor govor,
-prigušen pogled i
-sporo funkcionisanje tela.


Lečenje se obezbeđuje unošenjem hormona štitne žlezde, koji mogu biti životinjskog porekla ili sintetički, i koji se koriste tokom celog života.

Zbog toga je potrebno da uložite dodatan napor da ovu bolesti držite pod kontrolom i da se o svim koracima dogovorate sa svojim lekarom.

Preporuke su sledeće:

1.Zdrava ishrana

Najčešća posledica hipotireoze je povećanje telesne težine. Sa lekarom treba da dogovorite odgovarajući način ishrane.

Borba protiv gojaznosti - važna životna, ali i ekonomska investicija


Preporučljivo je da u dnevni plan ishrane uključite voće, povrće, integralne žitarice, lake proteine, zdrave masti, hranu bogatu vlaknima, kao i dodatke gvožđa i kalcijuma.

2.Redovno vežbanje

Vežbanje vam može pojačati energiju, smanjiti stres i pomoći da održite zdravu težinu. Rekreativno bavljenje sportom posebno ima pozitivan efekat kod ljudi koji pate od hipotireoze.

Evo zašto je važno ostati fizički aktivan


Za najbolji efekat je preporučljivo da povremeno mešate 3 vrste vežbi: kardio vežbe, vežbe snage i vežbe fleksibilnosti. Prema preporuci lekara možete kombinovati: hodanje, dizanje tegova i jogu.

3.Meditacija i masaža

Ako osećate da je potrebno da se opustite a imate million obaveza pred sobom, postavite sebi prioritete. Kako biste se izborili sa stresom, isplanirajte masažu jednom nedeljno ili radite  petominutne vežbe dubokog disanja ili meditacije svakog dana.

4.Redovan san

Uspostavljanje redovnog rasporeda spavanja pomaže obnavljanju energije. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svakog dana uključujući i vikende. Potrebno vreme za san i regeneraciju je između 7 i 9 sati. Ako imate problema da zaspite, razgovarajte sa lekarom o alternativnoj pomoći.