filteri close
Objavljeno: 25.10.2019. Image source: Unsplash/Dave Clubb
300x600

Priroda je zaista mislila na sve.

Prosto kao da nema kraja prednostima dojenja. I to ne samo za decu, što pokazuje i najnovija studija, prema kojoj dojilje mogu biti manje sklone razvijanju dijabetesa i visokog pritiska

Istraživači su analizirali podatke iz četiri prethodne studije koje su ispitivale vezu između laktacije i dijabetesa na 206.000 žena. Oni su analizirali i podatke iz pet prethodnih studija koje su ispitivale laktaciju i visok pritisak na ukupno 255.000 žena.

Zaključak posle ispitivanja ovako ogromnog uzorka?  

Žene koje doje duže od 12 meseci imaju 30 odsto manje šanse da razviju dijabetes i 13 odsto manje šansi da razviju visok pritisak u odnosu na žene koje nisu dojile toliko dugo.  

Jedan od očiglednih uzroka je to što dojenje sagoreva mnogo kalorija i pomaže da se preokrenu metabolički problemi koji mogu da se razviju tokom trudnoće, kao što su viši holesterol, povećana količina masti u cirkulaciji, trudnički dijabetes, kao i smanjena mogućnost da se procesira šećer, objasnio je doktor Haitam Ahmed, viši autor tudija kardiologije na AdvantageCare u Njujorku.  

„Ovo na mnogo načina može da poništi lošije metaboličke profile u trudnoći. Mnoge žene ne mogu da doje, ali za one koje mogu, ovo može biti odličan način da se popravi dugoročno kardiovaskularno i metaboličko zdravlje novih majki“, rekao je Ahmed za Rojters.  

Svaka četvrta žena ima miom: Proverite da li ste među njima

Pedijatri obično preporučuju da majke isključivo doje bebe dok ne napune makar šest meseci, kao i da nastave da ih doje do bar godinu dana, kada počinju da unose i druge vrste hrane, jer sve to može smanjiti rizike od infekcija uha i disajnih organa za bebu, ali i sindrom iznenande smrti, alergije, gojaznost i dijabetes.  

Osim toga, dojenje do najmanje godinu dana starosti bebe povezano je sa manjim rizikom depresije, gojaznosti i pojedinih vrsta kancera.  

U ovoj studiji istraživači su otkrili da dojenje ima zaštitni efekat protiv visokog krvnog pritiska i dijabetesa čak i pošto su uključili druge faktore koji mogu da smanje rizik razvijanja ovih stanja, kao što su gojaznost, pušenje, kao i porodična medicinska istorija.  

Pogledajte pravo lice postporođajne depresije

Ovo istraživanje ne može se naučno voditi kao konkluzivno jer manja istraživanja nisu ispunila sve zlatne standarde ispitivanja, tako da nije moglo da se dokaže da dojenje štiti od dijabetesa i visokog pritiska. Osim toga, istraživači nisu pregledali druge faktore, kao što su broj porođaja, rasu, uzrast, komplikacije u trudnoći.  

Ali, čak i tako, ova studija daje ženama još jedan dodatni razlog da doje što je duže moguće. Potrebna je energija da bi se pravilo mleko, odnosno laktacija sagoreva kalorije. To može pokrenuti gubitak trudničke težine i sprečiti preterano gojenje, što je faktor rizika za kardiovaskularne i metaboličke bolesti. 

Kardiovaskularne bolesti su i dalje glavni uzrok smrti kod žena.  

Sedam prostih stvari koje drastično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova

Iako dojenje može zaštiti žene od ovih stanja, majke koje ne mogu, ili ne žele, da doje i dalje mogu da rade na prevenciji dijabetesa i hipertenzije tako što će se uzdržavati od duvana, štetnog konzumiranja alkohola, ali i odgovarajuće fizičke aktivnosti i ishrane.

Izvor: Rojters