filteri close
Objavljeno: 30.10.2019. Image source: SD-Pictures/Pixabay
300x600

Efekti zagađenja vazduha variraju u zavisnosti od nivoa osetljivosti svake osobe. 

Zagađenje vazduha je ozbiljan globalni zdravstveni problem.

U mnogim delovima sveta koncentracije zagađivača u vazduhu trenutno premašuju nivoe za koje se veruje da značajno povećavaju rizik od akutnih i hroničnih štetnih uticaja na zdravlje ljudi.

Generalno se smatra da su pojedinci sa hroničnom kardiovaskularnom ili respiratornom bolešću, deca i stariji ljudi najosetljiviji na povišene parametre zagađenosti vazduha.

Neželjeni efekti se mogu razviti kao hronična bolest usled kumulativne izloženosti zagađivačima tokom vremena, ili akutni efekti kratkotrajne izloženosti.

Evo šta možete preduzeti kako biste poboljšali svoje stanje i smanjili štetne efekte koje zagađenje vazduha može imati na vaše zdravlje.

Izvesne mere predostrožnosti mogu vam pomoći da bolje planirate aktivnosti na otvorenom i sprečite posledice zagađenja vazduha.

Proverite kvalitet vazduha u području u kojem boravite

Pre izlaska napolje ili bavljenja aktivnostima na otvorenom, proverite izveštaje o stepenu zagađenosti vazduha na određenom području.

Takođe, potrudite se da skratite boravak na otvorenom tokom perioda dana u kojima je zagađenost na najvišem nivou.

Imajte lek sa sobom

Hronična zdravstvena stanja, kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća i tradicionalni faktori rizika od kardiovaskularnih bolesti mogu učiniti pojedince podložnijim štetnim uticajima zagađenja vazduha.

Kako hladno vreme utiče na astmu?

Ako imate problema sa srcem ili disajnim putevima, ponesite sa sobom lekove kada izlazite iz kuće. Pridržavajte se uputstava lekara da biste kontrolisali svoje simptome.

Skratite fizičku aktivnost na otvorenom

Kada ste fizički aktivni, dišete dublje i brže, izlažući se većem uticaju zagađivača iz vazduha.

Disanje kroz usta pri većim nivoima napora dodatno povećava dozu zagađivača koja dostižu donji respiratorni sistem.

Stoga možete ograničiti fizičku aktivnost i smanjiti njen intenzitet kada ste u zagađenom području.

Ograničite fizičku aktivnost na otvorenom, izbegavajte najprometnije puteve i industrijske oblasti, kao i gusta stambena naselja, posebno u jesenjem i zimskom periodu.

Obratite posebnu pažnju na simptome koje možete osetiti kada ste napolju. Ako imate poteškoće s disanjem, ostanite u zatvorenom i potražite pomoć lekara.

Istraživanja su pokazala da su deca stara 6 do 10 godina imala manje nazalnih taloženja sitnih čestica tokom lakog vežbanja u poređenju sa odraslima, što sugeriše da bi ograničavanje napora kod dece moglo biti posebno važno za smanjenje izloženosti štetnom uticaju zagađenog vazduha.

Održavajte dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Obratite pažnju na kvalitet vazduha u vašem domu jer bi takođe mogao biti štetan za vaše zdravlje.

Određeni zagađivači na otvorenom, poput sitnih čestica i ozona, takođe mogu ući u vašu kuću. Možda su u njoj već prisutni i drugi zagađivači, uključujući duvanski dim, dim iz kamina i peći na drva, vlagu i slično.

Ova tri koraka vam mogu olakšati ostavljanje duvana

Boravak u zatvorenom prostoru i smanjenje ventilacije u stanu smanjuju ličnu izloženost zagađivačima spoljašnjeg porekla, ali istovremeno mogu potencijalno povećati ličnu izloženost i zdravstvene rizike od raznih zagađivača vazduha u unutrašnjosti.

Redovno otvaranje prozora je jeftina i efikasna mera zaštite. Ipak, treba da držite prozore zatvorenima kada je kvalitet vazduha loš na otvorenom i tokom perioda ekstremne hladnoće.

Lična zaštitna oprema

U nekim gradskim oblastima širom sveta nije neobično videti  ljude koji nose razne vrste maski i respiratora na gradskim ulicama kako bi se smanjila izloženost zagađivačima vazduha. 

Sposobnost respiratora da uklanja zagađivače iz inhaliranog vazduha zavisi od zagađivača, vrste i materijala filtera, vrste respiratora i uslova upotrebe.

Važno je znati da obična hirurška maska neće pomoći u zaštiti od štetnih uticaja zagađenog vazduha..

Savetuje se da to bude vlažna maramica ili vlažna maska, jer je voda najbolji rastvarač. Ispiranje usta i nosa pri povratku u kuću takođe je poželjno.