filteri close
Objavljeno: 28.11.2025. Image source: Pixabay/AURELIE LUYLIER, You're Welcome!
300x600

Idealan za period posta, slave ili kada želite nešto domaće, toplo i aromatično.

Sastojci (4–6 porcija):

  • 500 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
  • 4–5 glavica crnog luka (2 za kuvanje, 2–3 za karamelizovanje)
  • 3–4 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • So, biber
  • 1 kašičica aleve paprike (po želji i dimljena)
  • 80 ml ulja (najbolje suncokretovo)
  • Prstohvat šećera za karamelizovanje luka
  • 1 kašika brašna (opciono, za lagano zgušnjavanje)
  • 1 kašika sirćeta (opciono, za bolju aromu)

Priprema: 

-Pasulj potopi preko noći.

-Sutradan prospite vodu, dodajte novu, ubacite dve glavice luka presečene na pola i kuvajte dok pasulj ne omekša (oko 1–1.5h).

-Pred kraj dodaj so, biber, lovor i beli luk.

-Kada je kuvan, ocedi deo vode – ostavi samo onoliko da bude gust, ali ne suv.

 Karamelizovani luk

-U tiganju zagrej pola ulja.

-Dodaj 2–3 tanka sečena luka i prstohvat šećera.

-Prži na srednjoj temperaturi 15–20 min dok ne postanu zlatni, mekani i slatko-mirisni.

-Dodaj alevu papriku i kratko proprži (10 sekundi)

Spajanje i pečenje

  1. U vatrostalnu posudu sipajte pola pasulja, pa preko pola količine karamelizovanog luka.
  2. Zatim ostatak pasulja i preko njega preostali karamelizovani luk.
  3. Prelijte ostatkom ulja.
  4. Po želji napravite kratku zaprškicu: kašiku ulja + kašiku brašna + 1 kašičica aleve paprike (posno, bez mleka!).
  5. Pecite u rerni na 200°C oko 30–40 min dok se ne napravi fina korica.

Posna obrok salata sa pasuljem