filteri close
Objavljeno: 12.09.2023. Image source: Foto: Pixabay/alirazagurmani927
300x600

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" do sada je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) primilo 26.000 dečaka i devojčica rečeno je na današnjoj konferenciji "Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji" i istaknuto da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HPV virusa, koje su omogućene u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države.

"Država je napravila nekoliko ogromnih koraka - to je i prvi inovativni lek uveden na listu lekova kao prevencija. Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države jos uvek koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim država imaju pravo samo devojčice", rekla je Radojević Škodrić.

Izvor: Tanjug