filteri close
Objavljeno: 25.05.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Do sada su sprovedene brojne studije o religioznosti, koje su ukazivale da je religioznost povezana sa godinama, odnosno da jača sa starenjem.

Isto tako, studije su upućivale da na stepen religioznosti utiče kultura, ali i socijalizacija od ranog detinjstva. Ipak, američki naučnici su napravili presedan. Oni smatraju da na religioznost uticaj imaju i hormoni.

U studiji su učestvovali muškarci starosti od 57 do 85 godina i ispitivani su podaci o težini, visini, a analizirana je i pljuvačka i krv. Popunjavali su upitnike sa različitim pitanjima, među kojima su i ona o učestalosti odlaska u crkvu. Zaključak istraživanja je da muškarci sa visokim nivoom testosterona i hormona DHEA (koji je odgovoran za muške karakteristike poput masne kože i dlakavosti), nisu imali snažna religijska osećanja. Naučnici ističu da nisu sigurni šta bi moglo da bude razlog za to, ali kažu da odgovor možda leži
u hormonima koji su zaduženi za nedruštveno ponašanje. Još ranje sprovedena istraživanja, pokazala su vezu između visokog nivoa testosterona i antisocijalnih aktivnosti poput varanja i agresije. To bi značilo i da osoba želi da izbegava institucije društvene kontrole, a crkva to svakako jeste.