filteri close
Objavljeno: 16.10.2020. Image source: Candid_Shots/Pixabay
300x600

Ponavlja se: "Odgovornost je na svima nama".

U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 772, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 7.429 osoba, a registrovano je 265 novih slučajeva zaraze.

Na respiratorima su 23 pacijenta. Ukupno je 365 osoba hospitalizovano. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 35.719 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 2,16 odsto.

Srbija u sred PAKLA! Jezive brojke sa zaraženima u okruženju!

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u Srbiji obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima.

Ona je navela da građani treba da nose maske na mestima napolju gde nije moguće držati distancu, poput čekanja u redovima.

"Više puta smo napomenuli da je ova opšta mera najefikasnija", rekla je Kisić Tepavčević novinarima na konferenciji Kriznog štaba.

Ona je razjasnila i odluke sa današnje sednice Kriznog štaba.

Jako loše! Opet više od 200 zaraženih, najviše u Beogradu, situacija NIJE DOBRA!

Članica Kriznog štaba je navela da je preporuka da građani nose maske na otvorenom prostoru.

Kisić je istakla da su mnoge zemlje uvele meru nošenja maski na otvorenom prostoru.

Ona je navela da se preporučuje da se maske nose pogotovo u pešačkim zonama gde je veliki broj ljudi.

U Srbiji smo posebno osetljivi na kovid, ova krvna grupa je najotpornija

"Prosto nemoguće je sve stanovnike kontrolisati napolju. Moramo da budemo svesni da svako od nas ima vrlo značajnu ulogu u borbi protiv ovog virusa", istakla dr Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila i da je Svetska zdravstvena organizacija ponovila preporuku da se nose maske i održava fizička distanca, kao vid osnovne borbe protiv ovog virusa.

Kisić je rekla da oko 60 odsto ljudi redovno nosi masku.

"Ne smemo da budemo sebični u borbi sa virusom, bez obzira koliko se osećamo zdravo", apelovala je Kisić Tepavčević.

ALARM! Bolnice u Srbiji se pune jako brzo, uskoro bez kapaciteta

Na pitanje o tome da li će se uvoditi nove strože mere kao što je kontrola granice, ona je rekla da se svakodnevno diskutuje o merama, posebno imajući u vidu da dolazi do razbuktavanje virusa oko naše zemlje i poručila da će u narednom periodu doći do reevaluacija pojedinih mera.

Upitana o tome da li će doći do uvođenja policijskog časa, Kisić je navela da " nijednom nije spomnjala uvođenje policijskog časa".

Ona je navela da bi sledeći koraci Kriznog štaba mogli biti još rigoroznije kontrole primene mera i sankcionisanje kršenja istih.