filteri close
Objavljeno: 20.01.2023. Image source: Unsplash

Ne samo da je opasno po zdravlje, nego se i pravi nestašica za one kojima je potreban

U srpskim apotekama vlada nestašica leka protiv dijabetesa tipa 2. Zdravi ljudi kupuju Ozempic da bi smršali, piše City Magazine i podseća da ovaj bizaran trend već dugo hara Holivudom.

Po društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vreme nisu u mogućnosti da pronađu lek Ozempic u apotekama, piše City Magazine. Razlog nestašice ovog leka je prilično bizaran. Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, lek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj inovativni lek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje.

"Zbog te svinjarije moj ćale mora nedeljama ozbiljno da planira i neretko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju ozempik koji mu je kao dijabetičaru prepisan", citira se jedan korisnik Tvitera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svetu je već duže vreme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko lekara čiji su pacijenti slavni glumci, pevači i druge poznate zvezde je progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lekom Ozempic, koji je namenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kilograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lekovi poput Ozempica vrlo efektivni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto telesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice leka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči.

Lekari takođe upozoravaju da lek ne bi smele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

Izvor: City Magazine