filteri close
Objavljeno: 17.11.2020. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Beograd najteže pogođen, cela zemlja je u kandžama korone

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 17.645 građana od kojih je 4.994 pozitivan.

Nažalost, preminulo je 24 obolelih.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 179 pacijenta.

U Beogradu je zabeležen novi crni rekord sa 2.084 novozaraženih za 24 sata.

Brojke su značajno skočile i u Novom Sadu - 487 i Pančevu - 178, a na ovoj crnoj listi slede ih Niš - 173, Kragujevac - 127, Kraljevo - 85, Valjevo - 81, Čačak - 73, Zrenjanin - 69, Aleksinac - 64, Subotica - 64.

U ostalim mestima je registrovano manje od 60 novoobolelih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas nakon sastanka s direktorima kovid bolnica da je oboren još jedan korona rekord.

"Najbitnije je bilo da nađemo kapacitete za one koji treba da legnu u bolnice danas, imamo veliki problem u Beogradu. Beograd je oborio neslavan rekord, zabeleženo je skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata. Zamislite koliko je to opterećenje", izjavio je ministar.

On je dodao i da to nije slučaj samo sa prestonicom.

"Raste broj pregleda u celoj zemlji i broj onih koji moraju da ostanu na lečenju i proporcionalno tome svi brojevi rastu i nastaviće se tako i u narednim danima. Nadamo se da će mere dati rezultat za deset dana", kazao je on.

Ministar naglašava i da pacijenti iz Beograda ne treba da se iznenade ako budu morali da idu u neki drugi grad na lečenje.

"Preraspodelili smo svoje kapacitete i naše ljude koji rade u kovid i non kovid sistemu. Obezbedili smo mesta u Mladenovcu, Loznici, Banji Koviljači, Nišu i Kragujevcu, da ne bude iznenađenja ako neko bude morao da ide u ta mesta na bolničko lečenje", rekao je on.

Lončar je dodao da se proširuju kapaciteti, te da se sada popunjavaju banja Selters i Koviljača, u koje će preći jedan broj pacijenata iz Arene, lakši slučajevi, koji ne zahtevaju kiseonik, ali još nisu negativni.

"U Nišu idemo na otvaranje vojne bolnice, a sledeće bi bila Opšta bolnica u Leskovcu. Imamo mesta u Čairu i Kragujevcu, to su nam rezerve, gde imamo kapacitet, osoblje i lekove", rekao je Lončar.

Ministar Lončar je istakao i da je na korona virus pozitivno 1.100 zdravstvenih radnika, od toga je 52 na bolničkom lečenju.

"Ono što je bitno da se zna je da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom. Imajte na umu da mi za par dana treba da otvorimo bolnicu u Batajnici, a potom i u Kruševcu i da su nam potrebni kapaciteti da ljudi rade i pomažu u njima", ističe ministar.

On je upozorio da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Ministar je dodao i da se strogo vodi računa i o pacijentima koji nemaju kovid, o kardiovaskularnim bolesnicima, onkološkim pacijentima.