filteri close
Objavljeno: 25.05.2023. Image source: Unsplash
300x600

Iz Amerike stižu porazne vesti, neki je nazivaju nezabeleženom krizom

Upotreba društvenih mreža od strane dece i tinejdžera predstavlja "veliki rizik po njihovo mentalno zdravlje i blagostanje", upozorava glavni američki lekar, dr Vivek Murti.

On poziva tehnološke kompanije, donosioce politika i roditelje da preduzmu "hitnu akciju za zaštitu dece odmah".

Murti ističe da, bez snažnog nezavisnog istraživanja, nemoguće je znati da li su društvene mreže sigurne za decu i adolescente.

Do 95 odsto Amerikanaca starosti od 13 do 17 godina koristi platformu društvenih mreža, a više od trećine to radi "gotovo neprekidno", upozorava izveštaj.

Iako većina sajtova zahteva minimalni uzrast od 13 godina, gotovo 40 odsto dece starosti od osam do 12 godina su redovni korisnici.

Upozorenje glavnog hirurga stiglo je istog dana kada je Bela kuća objavila svoje saopštenje o onome što je nazvala "krizom mentalnog zdravlja mladih bez presedana" u SAD. Broj dece i adolescenata koji se bore sa depresijom i anksioznošću povećao se za skoro 30 odsto u poslednjim godinama, gde su društvene mreže jasan faktor.

Godine 2021. uzbunjivač, Fransis Hogen, otkrila je da Facebook i Instagram usmeravaju mlade korisnike prema štetnom sadržaju, uključujući materijal koji promoviše anoreksiju – i da su izričito ciljali decu mlađu od 13 godina.

Murti naglašava kritičnu prirodu adolescencije u razvoju ljudskog mozga, što decu u dobi od 10 do 19 godina čini izuzetno podložnom vršnjačkom pritisku. Izveštaj pokazuje da upotreba društvenih mreža predviđa pad zadovoljstva životom, posebno kod devojčica od 11 do 13 godina i dečaka od 14 i 15 godina.

Murti apeluje na tehnološke kompanije da budu otvorenije prema javnosti i da prilikom kreiranja novih proizvoda stavljaju na prvo mesto zdravlje i bezbednost svojih mladih korisnika.