filteri close
Objavljeno: 22.11.2020. Image source: Unsplash/SJ Objio
300x600

Nastavljaju se crni dani za Srbiju

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 4.995 slučajeva infekcije korona virusom, dok je nažalost preminula još 31 osoba.

Na respiratorima se nalazi 212 pacijenata. To znači da je Srbija oborila rekord u broju umrlih i pacijenata na respiratorima.

Testirano je 13.429 uzoraka, od kojih je 4.995 bilo pozitivno. Na bolničkom lečenju je 6.214 pacijenata.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da nas čeka teška nedelja. Član Kriznog štaba apelovao je na građane da poštuju mere, da slavu proslavljaju u krugu porodice i da "ni ne razmišljaju" o tome da putuju, naročito za praznike.

Novo istraživanje o korona virusu pokazalo je kada su nosioci infekcije najzarazniji! Žurnal "Lanset" objavio je rezultate prvog sistemskog istraživanja koje je obuhvatilo podatke iz čak 98 ranije sprovedenih studija.

Razmatrana su tri faktora - količina virusa zabeležena tokom različitih faza infekcije, vreme koliko su inficirani širili virusni genetski materijal, i sposobnost izolacije i reprodukcije živih uzoraka virusa.

Virus SARS-CoV-2 upoređen je sa dva druga srodna virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) koji vrhunac količine virusa imaju između 10. i 14, odnosno 7. i 10. dana infekcije što obolelima daje više vremena da prepoznaju simptome i izoluju se.