filteri close
Objavljeno: 06.09.2023. Image source: Foto: Medik.rs
300x600

Nova varijanta korona virusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija SZO ranije je kazala da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Broj slučajeva povezanih sa Erisom je pokazao značajan porast širom sveta poslednjih nedelja, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ju je kategorisala kao "varijanta koja zahteva pažnju". Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine.

Slično kao i kod ostalih omikronskih varijanti, simptomi ERISA se mogu okarakterisati simptomima sličnim gripu (povišena temperatura, glavobolja, curenje iz nosa, bolu grlu, mišićima i zglobovima, slabost).


Izvor: Blic