filteri close
Objavljeno: 13.01.2022. Image source: Unsplash/Mufid Majnun

banner-sidebar

Srbija nije mimo sveta, bar kada je porast broja zaraženih u pitanju, sreća da je ovaj soj blag

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 33.163 osoba, od kojih je pozitivno 13.753 dok je, nažalost, 19 osoba preminulo

Na respiratratorima je 96 pacijenata. 

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 12.877 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 26 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 85 osoba. Tom prilikom testirano je 33.195 osoba.

Današnji broj zaraženih premašio je 40 odsto od ukupno testiranih, što pokazuje koliko je omikron soj zarazan.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović istakla je da je dobro što omikron manje napada pluća što je bio glavni problem sa delta sojem. Kako napominje, teoretski je moguće da se zarazite sa dva različita soja.

Novi sojevi postaju stari, a onda nailaze još noviji - omikron, deltakron, flurona.

Svakodnevno širom sveta, Evrope, regiona, i naše zemlje beleži se veliki broj novih slučajeva korone.

Doktorka bioloških nauka i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da je stigao omikron, koji je zarazniji i koji se lako širi.

"Na svu sreću postoje indicije da ostaje u grlu i nosu, manje napada pluća, on se menja, menja i neke svoje osobine što se tiče organa koje napada. Dobro je da se sklanja od pluća što je bio glavni problem sa deltom", naglasila je doktorka.