filteri close
Objavljeno: 22.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/phoenixwil
300x600

I kada praktikujete siguran seks, može doći do neplaniranih, neprijatnih situacija, kao što je, recimo – pucanje kondoma.

Farmaceutska industrija ima rešenje-“pilula za dan posle”, koja će, ukoliko je uzmete u toku 72 sata, nakon rizičnog odnosa, sprečiti vaše jajnike da ovuliraju i onemogućiće oplodnju jajne ćelije.

Kada ih koristiti?
Postoji nekoliko scenarija u kojima biste možda želeli da uzmete pilulu za jutro posle: možda je kondom pukao, zaboravili ste da uzmete kontraceptivnu pilulu, ili ste pogrešno procenili ciklus ovulacije. U svakom slučaju, lek je efikasan do 72 sata nakon nezaštićenog seksa, kako bi se sprečila neželjena trudnoća.

Kako i gde kupiti?
Vrlo lako, možete ih kupiti u bilo kojoj apoteci. Za njih vam ne treba recept lekara.

Kako pilula za dan posle funkcioniše?
Pilula za dan posle sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, a neke od njih sadrže visoke doze estrogena i progestina), koji zaustavljaju ovulaciju. Sprečavajući da jajnici oslobađaju jajne ćelije, pilula pomaže u sprečavanju trudnoće.

ŽENE: Evo koji su najčešći neželjeni efekati uzimanja kontraceptivnih pilula i kako ih rešiti

Očekujte neke neželjene efekte.

Nakon što uzmate pilulu, možda će doći do nekih  nuspojava u roku od 24 sata - i to obično nije prijatno. Žene koje su uzimale pilulu za dan posle žalile su se na mučninu, povraćanje, bol u donjem delu stomaka, glavobolje, iscrpljenost i osetljivost dojki.

Krvarenje je normalano.
Takođe, možete doživeti krvarenje van vašeg redovnog ciklusa, i to je sasvim normalno. Obično traje par dana. Ako krvarenje traje više od 5 dana i ako primetite da se ne smanjuje, obratite se svom ginekologu

Nemojte ih koristiti kao vrstu kontracepcije.
Pilula za dan posle treba da se uzima samo u NUŽNIM situacijama. Nemojte je koristiti iznova i iznova! Ona ne daje dugoročne rezultate zaštite.

Upamtite, pilula za dan posle sadrži u sebi izuzetno visoku koncentraciju hormona, te je ne smete mnogo koristiti. Ginekolozi preporučuju da se mogućnost korišćenja pilule iskoristi samo JEDNOM godišnje. 

Umesto da svoje telo opterećujete hormonima, vežbajte siguran seks. Ponovićemo se, samo je siguran seks, dobar seks.