filteri close
Objavljeno: 05.07.2021. Image source: Foto: Pexel/ Anna Shvets
300x600

Skok broja zaraženih, jedna osoba preminula, šta nas čeka na jesen

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.881 građana od kojih su 110 novozaraženih.

Preminuo je jedan pacijent, dok se na respiratorima širom zemlje trenutno se nalazi 11 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus je testirano 5.407 građana od kojih je 77 novozaraženih. Preminula su tri pacijenta, a na respiratorima je bilo devetoro obolelih.

Inače, prof. dr Branislav Tiodorović kaže da na jesen možemo biti u problemu ako se ozbiljno ne pristupi vakcinaciji jer je delta soj mnogo zarazniji i brže se prenosi.

"Najvažniji mesec biće septembar. To je trenutak kada škole počinju, kada se ljudi vraćaju s godišnjih odmora iz raznih mesta, iz inostranstva, kada počinje rad u kolektivu. Oktobar će nam pak pokazati šta smo uradili u prethodnom periodu, da li smo se vakcinisali u dovoljnom broju, da li smo se pridržavali mera i šta nam je dalje činiti", kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

I imunolog Dušan Popadić upozorava na jesen. On je rekao da je trenutna epidemiološka situacija lakša nego pre nekoliko meseci, ali da možemo da očekujemo da je ovo zatišje pred buru.

Popadić je apelovao na mlade da iskoriste leto da se vakcinišu i dodao da ne treba strahovati od vakcine, već od bolesti.