filteri close
Objavljeno: 30.07.2020. Image source: Unsplash/Javier Matheu

Ali, šta tačno znači lečenje respiratorom? Kako se on koristi i koliko različitih metoda postoji?

Svaki drugi kovid pacijent koji se nalazi na respiratoru umre, pokazuje studija iz Nemačke.

Studija, koja je objavljena u stručnom listu "The Lancet Respiratory Medicine", pratila je mortalitet kovid pacijenata.

Ta studija je došla do zaključka da je jedna petina osoba, koje su hospitalizovane, umrla od posledica korona virusa.

Objašnjenje: Zašto je neko na respiratoru 7, a neko 30 dana? Kakve su posledice po pluća?

Kod osoba koje su priključene na respirator smrtnost je sa 52 odsto bila viša, pokazuje analiza naučnog instituta "AOK" nemačkog interdisiplinarnog udruženja za intenzivnu i urgentnu medicinu, kao i Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Na drugoj strani "samo" 16 odsto hospitalizovanih kovid pacijenata, koji nisu bili na respiratoru, jeste preminulo.

"Visoka stopa smrtnosti jasno pokazuje da se na klinikama nalazi veoma veliki broj pacijenata sa teškim oblikom oboljenja. Teški oblik oboljenja tiče se pre svega starijih i osoba sa ranije narušenim zdravljem", naglasio je Jirgen Klauber.

Studija je obuhvatila pacijente koji su između 26. februara i 19. aprila bili hospitalizovani.

Šta je tačno respirator? Kome je neophodan?

Na konferenciji za medije anesteziolog dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma objasnio je kako rade respiratori:

"Kada neko ima blažu sliku, a zahteva potporu, vi mu date običnu masku gde se reguliše protok od oko 15 litara. Kada su teži slučajevi, tih 15 litara nisu dovoljni. Ako nemamo respiratore, taj pacijent ne može da preživi. Sledeći korak je da se prevede u respiratorni centar, gde će dobiti podršku respiratora. Najlakši oblik je haj flou kamile, tad imate protok od 60-70 litara. Ako ni to nije dovoljno, onda se odlučujemo na ful flou neinvazivnu podršku. Ali, ono što je efikasnije, najefikasnije je ful fejs maska. Celo lice pokrijete, a jedan deo je povezan sa respiratorom i on diše. Ako se odvoji od respiratora, umre. Vi morate da date dovoljan pritisak pod maskom, da vazduh ne može da curi, i mi određujemo pozitivan pritisak, koji se određuje na osnovu kliničke slike. Određujemo i procenat kiseonika, koji ide od 25 do 100 odsto. Ta neinvazivna respiracija ima stotine kombinacija. A kada ni to ne pomaže, ni 100 odsto kiseonik, ni maska, onda pacijenta moramo relaksirati i staviti mu tubu u dušnik, i mišićni rad umiriti, da umesto njega diše aparat. To je najteži deo. Kada do toga dođe, njegove šanse da preživi su MINIMALNE. To nije naša statistika, to je svetska statistika", kaže dr Udovičić.