filteri close
Objavljeno: 02.05.2021. Image source: Foto:unsplash/Natracare
300x600

Sa ovim problemom se susreće nemali broj žena.

Amenoreja je privremeni izostanak menstrualnog ciklusa, koju uzrokuju telesni poremećaji poput poremećaja funkcije jajnika, hipotalamusa ili hipofize. Ona se ne može definisati kao bolest, već simptom koji može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Treba praviti razliku između fiziološke amenoreje- koja predstavlja period pre prve menstruacije, izostanak krvarenja tokom trudnoće, dojenja i u menopauzi i patološke amenoreje, koja se deli na primarnu i sekundarnu. Primarna amenoreje je kada se kod polno zrele devojke mensturacija ne javi do 16. ili 18. godine života. Izostanak menstruacije kod žena koja je imala redovan ciklus ili sekundarna amenoreja, ukoliko nije u pitanju trudnoća, ukazuje na smanjenju aktivnost jajnika. Sekundarna amenoreja podrazumeva gubitak menstruacije u trajanju od 3 ciklusa ili maksimum 6 kalendarskih meseci. 

Uzroci neredovnih menstruacija:


  1. Poremećaj metabolizma uslovljen rigoroznim dijetama
  2. Dugotrajni letovi, česta promena vremenskih zona i klimatskih prilika
  3. Upala štitne žlezde
  4. Poremećaji rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem
  5. Genetski uslovljena amenoreja

Nepravilan menstrualni ciklus može prouzrokovati brojne bolesti, među kojima su najčešće osteoporoza i krhke kosti, a žene koje imaju amenoreju u kasnijim godinama imaju veće šanse da obole od hipertenzije, hiperlipidemije i dijabetesa. 
Ipak, privremeni gubitak menstrucije najčešće nije opasno stanje i može ukazivati na postojanje vodenih cista na jajnicima. 

Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci