filteri close
Objavljeno: 27.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/alirazagurmani927
300x600

Brojke opominju

U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 2.145 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 29 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 171.

U poslednja 24 sata na korona virus testirano 13.688 građana.

Dan ranije bilo je 1.987 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 30 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je bio 183.

Što se tiče vakcina, imamo nekoliko novih vesti. Prva je o trećoj dozi kineske vakcine, Sinofarm. Sada nam je rečeno ko treba da dobije treću dozu.

"Sam Sinofarm, ljudi iz kompanije su rekli da jedan posto vakcinisanih može da se desi da nema uopšte zaštitu. Zbog njih su rekli da ne bi bilo loše da se primi treća doza. Ovo je posebno važno kod muškaraca jer se njima sporije stvaraju antitela. Imam slučaj muškarca koji je devet puta merio antitela", kaže doktor Milanko Šekler.

On je dodao da ima i drugih proizvođača koji predlažu još jednu dozu cepiva, kao što je to Fajzer.

"Kada smo bili mali, tada su bile česte reakcije na vakcine, povišena temperatura, malaksalost, osećaj sličan prehladi. Te vakcine koje smo tada primali su pravljene na starim tehnologijama, reakcije su bile česte, a sada su mnogo manje. Za vakcine za koronu koristi se nov način proizvodnje, vrlo brzo se stvaraju proteini u telu, organizam je naprosto zapljusnut njima, i zato je reakcija ponekad burna. To nema veze sa količinom zaštite koju vakcina pruža i nivoom antitela koja će se razviti. Osoba može da ima stravičnu reakciju na vakcinu, a nikakvu zaštitu. I obrnuto", objasnio je dr Šekler.

Druga doza ruske vakcine "Sputnjik V" protiv korone, koju je pored kineskog Sinofarma primio najveći broj stanovnika Srbije, moći će da se primi nešto kasnije nego što je do sada praktikovano, čak 90 dana.

Razlog za dužu pauzu između dve potrebne doze ove vakcine, koja je do sada iznosila tri nedelje, jeste ubrzanje globalne imunizacije i kako bi se stvorio jači imunološki odgovor.

Slično je i sa vakcinom AstraZeneka, za koju se takođe čeka 90 dana.