filteri close
Objavljeno: 19.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Tima Miroshnichenko
300x600

Remzi Hantov sindrom (RHS) je neurološko stanje koje može izazvati paralizu lica i druge komplikacije. 

Sindrom je nazvan po Džejmsu Remziju Hantu, neurologu koji je prvi identifikovao ovo stanje. Iako je redak, Remzi Hantov sindrom je komplikacija veoma uobičajenog virusa, tako da svako ko je zaražen ovim virusom ima potencijal da dobije Remzi Hantov sindrom. Srećom, postoji vakcina koja može smanjiti rizik od razvoja ovog stanja. Vakcina protiv herpes zostera može pomoći u zaštiti i od herpesa i od Remzi Hantovog sindroma. 

Uzrokuje ga isti virus koji izaziva varičele i herpes zoster

RHS pokreće virus varičele-zoster, koji izaziva druge dve veoma česte bolesti: varičelu (ovčije boginje) i šindre - infekcija nerava koja se manifestuje kao bolni osip na telu. Do njega dolazi kad infekcija zostera pogodi facijalni nerv - onaj koji kontroliše pokrete i ekspresije lica.

Remzi Hantov sindrom se češće javlja kod starijih osoba

Verovatnoća razvoja šindre raste sa godinama - a samim tim i rizik od razvoja Remzi Hantovog sindroma, koji se najčešće javlja kod osoba starijih od 60 godina, mada u retkim slučajevima i kod dece. Zbog toga se preporučuje da svi odrasli koji imaju oslabljen imuni sistem ili su stariji od 50 godina dobiju vakcinu protiv šindre kako bi smanjili rizik. Ovo uključuje i odrasle osobe koje su ranije dobile vakcinu protiv varičele.

Remzi Hantov sindrom je redak i nije ga lako dijagnostifikovati

Zbog svoje reputacije kao retke bolesti, ponekad se greškom dijagnostikuje kao drugi uobičajeniji zdravstvenim poremećaji, kao što je Belova paraliza, koja takođe izaziva paralizu lica. Ponekad  ga pomešaju i sa vestibularnim švanom i neuralgijom trigeminusa.

Simptomi Remzi Hantovog sindroma

osip u ili pored uha, veoma blizu facijalnog nerva - jedan od najčešćih simptoma

Ovaj osip može svrbeti ili bolet a može izazvati i sekundarne simptome kao što je bakterijska infekcija plikova šindre. Može se u retkim slučajevima javiti bez osipa. Oni koji imaju šindre bez osipa i dalje mogu iskusiti svrab i bolne senzacije, kao i druge simptome šindre.

paraliza lica - zahvata stranu na kojoj je facijalni nerv zahvaćen

Moguće je imati Remzi Hantov sindrom i bez paralize lica. Pored toga, osip na licu se ne javlja uvek zajedno sa paralizom lica. Oni koji dožive paralizu lica treba da odmah potraže lečenje, jer to stanje može da postati trajno.

tinitus

Pored tinitusa, gubitak sluha može takođe biti prisutan. Gubitak sluha je obično privremen, ali u retkim slučajevima ima potencijal da postane trajan.

Konstantno vam zuji u ušima? Evo šta treba da znate o TINITUSU

bol u uhu

Najčešće se javlja u jednom uhu, ali može i u oba. Bol u uhu od Remzi Hantov sindroma može biti veoma jak, a u nekim slučajevima može se proširiti i na vrat. Ponekad ovaj bol može biti povezan sa osipom u blizini uha, ali bol u uhu se može pojaviti i nezavisno od osipa.

gubitak sluha - dugotrajna komplikacija

Gubitak sluha može pogoditi jedno ili oba uha, a veća je verovatnoća da će postati trajno ako se stanje ne leči duži vremenski period.

gubitak vida - dugotrajna komplikacija

Može dovesti do gubitka vida u zahvaćenom oku. Ovo se može desiti kao posledica paralize lica: oko na strani lica koje doživljava paralizu ima problema sa treptanjem, što može dovesti do suvog oka, infekcije oka i oticanja rožnjače. Sve ove komplikacije predstavljaju oštećenje oka, i što se duže ne leče, to je veći rizik od trajnih komplikacija. Pacijenti sa RHS imaju najbolje šanse da se potpuno oporave ako lečenje počne u roku od tri dana od kada su prvi simptomi počeli.

Lečenje

Pošto je RHS uzrokovan virusom, jedan od najefikasnijih tretmana su antivirusni lekovi. Uz njih se preporučuje i upotreba kortikosteroida.

Većina pacijenata kojima je dijagnostikovan RHS će se potpuno oporaviti bez trajnih ili dugotrajnih komplikacija. Pravovremena medicinska reakcija je najbolja odbrana od trajnog oštećenja koje može prouzrokovati. Iz tog razloga, trebalo bi da odmah razgovarate sa svojim lekarom ako osetite bilo koji od simptoma Ramzi Hantovog sindroma.