filteri close
Objavljeno: 12.07.2020. Image source: Engin_Akyurt/Pixabay
300x600

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 4.050 ljudi.

Zabeleženo je još 287 novih slučajeva zaraze.

Trenutno je aktivan 4. 091 slučaj, dok se čak 144 pacijenata nalazi na respiratorima.

U poslednja 24 sata od posledica infekcije preminulo je još 11 osoba.

Procenat smrtnosti porastao je na 2,14%.

Ukupan broj preminulih od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji, prema zvaničnim podacima, iznosi 393.

Zbog sve većeg broja pacijenata zaraženih koronavirusom kojima je neophodna hospitalizacija, u kovid sistem je ušao i Kliničko bolnički centar Bežanijska kosa, koji u svakom trenutku ima oko 300 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Direktorka ove ustanove, doktorka Marija Zdravković, rekla je za RTS da je tokom noći bilo više od 100 pregleda. Kako je izjavila, „svi pacijenti su pokriveni terapijski, a svaki deseti nalazi se na intenzivnoj nezi”.

Saveti za trudnice koje osete simptome koronavirusa

Imunolog Srđa Janković izjavio je da niko nije očekivao ovakvo razbuktavanje epidemije koronavirusa.

Kaže da smo trenutno u ozbiljnom epidemijskom talasu, a da je situacija podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija, nego što je bila kada smo se inicijalno suočili sa epidemijom.

Epidemiolog Branislav Tiodorović govoreći o piku epidemije, prognozira da ćemo sledeće nedelje, do kraja nedelje, na nivou države imati pik.

Kada je reč o u Nišu i jugoistočnoj Srbiji, procenio je da je situacija nepovoljna sa tendencijom da pređe i u vanrednu.

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih.

„Mi nemamo baš drugog izlaza u daljem povećanju aktivnosti nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje”, rekao je dr Kon za TV Prva.

KORONA: Kako ostati bezbedan u automobilu

U svetu je do danas koronavirusom zaraženo više od 12,8 miliona ljudi.

Oporavilo se preko 7,5 miliona obolelih, dok je broj preminulih premašio 568.000.

Većina obolelih je u Južnoj i Severnoj Americi, skoro 6,4 miliona, dok je u Evropi potvrđeno 2,8 miliona obolelih, a u istočno-mediteranskom regionu registrovano je 1,2 miliona.

Po broju inficiranih na prvom mestu su SAD, sa preko tri miliona, a slede Brazil, Indija, Rusija, Peru, Čile, Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Španija, Iran...

Izvor: RTS, B92, Medik