13 "sirotinjskih" jela iz stare Jugoslavije: Mnogi ih se sećaju kao najukusnijih!
Malo treba za pripremu, jeli smo ih i pucali od zdravlja!
Malo stariji čitaoci sećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet "sirotinjski" dobila su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta.
Naravno, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa. I, naravno, sada sredovečni i stariji ljudi koji su se ovako hranili će skoro uvek dodati - "i pucali smo od zdravlja!"
1. Slatki kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.
Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.
2. Hleb premazan mašću i mlevenom paprikom
Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.
3. Krompir u ljusci
Ništa jednostavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.
4. Hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.
5. Pasulj
Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.
6. Tost hleb
Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.
7. Supa od krompira
U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.
8. Bajat hleb sa šećerom i mlekom
Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.
9. Pita od lisnatog testa
Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka. Poređajte kore, malo zamastite, a pečeno testo zalijte vrelom vodom.
10. Palačinke s jabukama
Isecite jabuke u kolutove, a onda ih umočite u smesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju. Posle toga pospite šećerom u prahu i jelo je gotovo!
11. Popara
Zaboravljeno jelo koje je bilo sveprisutno. U dublju šerpu sipa se malo vode, doda se mleko i stari hleb iskidan na sitne komade i sir. To se dobro sjedini i stavi na vatru srednje jačine, da ne bi zagorelo, i kuva se stalno mešajući. Kad hleb omekša i sve se dobro smuti, doda se malo margarina, promeša se i skloni se s vatre. Eventualno se dosoli.
12. Pečeni krompir
Oguljeni krompir se poređa. Dodaju se so, biber i sitno seckani crveni luk. Zatim se sipa brašno i meša se uz dodavanje vode, da bude malo gušće nego za palačinke. Sve to se razlije u podmazani tiganj i peče se oko pola sata na 250 stepeni
13. Restovani krompir
Još jedno jelo od krompira. Krompir se oljušti i ceo staviti da se kuva. Gotov krompir se iseče na kocke, a crni luk na rebarca. U duboki tiganj se sipa ulje i na srednjoj temperaturi se dinsta luk dok blago ne požuti. Potom se doda kuvani krompir, aleva paprika i začini se solju, biberom i suvim biljnim začinom. Meša se još dva minuta na srednjoj temperaturi.
Izvor: Medik, Net.hr