filteri close
Objavljeno: 13.02.2023. Image source: Printscreen/YouTube/Bokina kuhinja
300x600

Malo treba za pripremu, jeli smo ih i pucali od zdravlja!

Malo stariji čitaoci sećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet "sirotinjski" dobila su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta.

Naravno, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa. I, naravno, sada sredovečni i stariji ljudi koji su se ovako hranili će skoro uvek dodati - "i pucali smo od zdravlja!"

1. Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

2. Hleb premazan mašću i mlevenom paprikom

Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.

3. Krompir u ljusci

Ništa jednostavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.

4. Hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

5. Pasulj

Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.

6. Tost hleb

Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.

7. Supa od krompira

U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.

8. Bajat hleb sa šećerom i mlekom

Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.

9. Pita od lisnatog testa

Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka. Poređajte kore, malo zamastite, a pečeno testo zalijte vrelom vodom.

10. Palačinke s jabukama

Isecite jabuke u kolutove, a onda ih umočite u smesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju. Posle toga pospite šećerom u prahu i jelo je gotovo!

11. Popara

Zaboravljeno jelo koje je bilo sveprisutno. U dublju šerpu sipa se malo vode, doda se mleko i stari hleb iskidan na sitne komade i sir. To se dobro sjedini i stavi na vatru srednje jačine, da ne bi zagorelo, i kuva se stalno mešajući. Kad hleb omekša i sve se dobro smuti, doda se malo margarina, promeša se i skloni se s vatre. Eventualno se dosoli.

12. Pečeni krompir

Oguljeni krompir se poređa. Dodaju se so, biber i sitno seckani crveni luk. Zatim se sipa brašno i meša se uz dodavanje vode, da bude malo gušće nego za palačinke. Sve to se razlije u podmazani tiganj i peče se oko pola sata na 250 stepeni

13. Restovani krompir

Još jedno jelo od krompira. Krompir se oljušti i ceo staviti da se kuva. Gotov krompir se iseče na kocke, a crni luk na rebarca. U duboki tiganj se sipa ulje i na srednjoj temperaturi se dinsta luk dok blago ne požuti. Potom se doda kuvani krompir, aleva paprika i začini se solju, biberom i suvim biljnim začinom. Meša se još dva minuta na srednjoj temperaturi.

Izvor: Medik, Net.hr