filteri close
Objavljeno: 11.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Artem Beliaikin
300x600

Da li vikende provodite jureći da obavite zaostale kućne poslove ili imate previše isplaniranih aktivnosti? Evo kako da se bolje organizujete i odmorni dočekate novu radnu nedelju.

Ova pravila vam mogu pomoći da pretvorite vikend isprcpljivanje u pauze koje su vašem telu, umu i duhu potrebne - i koje zaslužujete.

1. Kućne poslove obavljajte tokom radnih dana

Bavite se kućnim poslovima posle posla tokom radne nedelje. Provedite nekoliko večeri u plaćanju račune, pranju veša, čišćenju kupatila ili košenju travnjaka. Koliko god da postignete da obavite, prestanite sa radom petkom posle posla. Ovo pravilo zahteva da prilagodite svoje standarde održavanja domaćinstva i da prihvatite da je u radu da imate i malo nereda oko vas. 

2. Odredite kada ćete imati slobodno vreme

Ako morate da se obavite nagomilane kućne obaveze ili ste poneli deo posla kući da završite tokom vikenda, isplanirajte bar jednu opuštajuću aktivnost, kao što je vođenje psa u dugu šetnju bez telefona. Što više vremena dozvolite sebi da se isključite, bolje ćete se osećati u ponedeljak.

3. Dajte prioritet odmaranju i zdravom životu

Posvetite svoje vreme tokom vikenda rekreaciji i druženju sa  dragim ljudima - i u ponedeljak ćete se osećati zadovoljnije. Vodite računa da dovoljno spavate, vežbate, jedete zdrave obroke, priuštite sebi masažu; napunite se energijom kroz hobije, igre ili druge aktivnosti koje vam pričinjavaju zadovoljstvo; i provodite vreme sa ljudima koji vas ispunjavaju pozitivnom energijom.

4. Isplanirajte vreme tokom vikenda

Zamislite vikend kao sedam blokova vremena:  petak veče; subota ujutro, popodne i veče; i nedelja ujutru, popodne i veče. Posvetite te blokove vremena onome što vam je važno. Ako baš morate da radite, ograničite vreme koje trošite na te zadatke na samo jedan ili dva bloka.