filteri close
Objavljeno: 03.06.2020. Image source: Pixabay/cre8tivehome0
300x600

Mladi koji piju mnogo gaziranih pića više ispoljavaju agresiju

Američki naučnici tvrde da više od pet limenki zaslađenog gaziranog pića nedeljno kod tinejdžera povećava rizik od ispoljavanja agresivnosti.

Tinejdžeri koji piju više od pet limenki zaslađenih gaziranih pića nedeljno imaju više izgleda da se ponašaju agresivno u odnosu na vršnjake koji piju manje tih sokova, pokazuje istraživanje američkih naučnika.

Među tinejdžerima koji piju 14 limenki gaziranih pića nedeljno, 43 odsto nosi pištolj ili nož, 27 odsto se nasilnički ponaša prema partneru, a više od 58 odsto prema vršnjacima.

Naučnici navode da tinejdžeri koji piju više od pet limenki gaziranih pića nedeljno imaju devet do 15 odsto više izgleda da se agresivno ponašaju.

Istraživanje je sprovedeno među grupom srednjoškolaca iz Bostona, starih između 14 i 18 godina.

"Otkrili smo da postoji jaka veza između količine gaziranih pića koje ova deca popiju i stepena ispoljenog nasilja, i to ne samo prema vršnjacima već i prema članovima porodice", rekao je Dejvid Hemenvej, profesor sa Harvard univerziteta.

"Bili smo šokirani kada smo videli koliko je ta povezanost očigledna", rekao je Hemenvej, dodajući da naučnici zasad nisu u stanju da utvrde mehanizam te povezanosti.

Brojke se poklapaju i sa rezultatima istraživanja o povezanosti nasilja sa konzumiranjem alkohola i cigareta.

"Ne znamo razlog postojanja tako jake veze. Moguće je da je to pokazatelj drugih problema, da su deca nasilna iz nekih drugih razloga, pa zato više puše, piju više alkohola i gaziranih napitaka", dodao je Hemenvej.