filteri close
Objavljeno: 16.07.2022. Image source: Foto: Pexel/Mikhail Nilov
300x600

Opekotine od sunca nastaju usled previše izlaganja ultraljubičastim (UV) zracima. U zavisnosti od težine, opekotine od sunca se mogu klasifikovati kao blage, umerene i ozbiljne.

Opekotine prvog stepena su obično blage, dok su opekotine od sunca koje za sobom ostavljaju plikove obično opekotine drugog stepena. Opekotina prvog stepena utiče na spoljašnji sloj kože ili epidermis. Opekotine drugog stepena utiču na epidermu i dermis, sloj kože ispod epidermisa. 

Simptomi opekotina od sunca variraju u zavisnosti od toga koliko je opekotina teška. Opekotine od sunca mogu se desiti brzo, ostavljajući za sobom crvenilo, osetljivost na dodir i ljuštenje kože. Kada je opekotina dovoljno jaka, stvaraju se plikovi. Ove male kvržice su obično bele ili providne, a tečnost može biti gnoj, krv, serum, limfa ili plazma. Plikovi mogu da svrbe i postanu veoma bolni, posebno kada se dodiruju, čak i odećom.

Lečenje plikova od opekotina od sunca

Lečenje plikova od opekotina je slično lečenju opekotina od sunca. Međutim, postoji jedan važan korak koji nikada ne bi trebalo da radite sa plikovi od opekotina: bušiti ih. Uprkos tome kako izgledaju kozmetički, plikovi od opekotina pomažu vašoj koži da zaraste. Vaša koža može inficirati ako puknu plikovi od opekotina od sunca. Plikovi u suštini štite vašu kožu od infekcije.

Kućno lečenje - ohladite plikove od opekotina pomoću hladnog obloga ili hladnog tuša. Možete koristiti aloe vera gel ili drugu vrstu hidratantne kreme da biste umirili kožu, ali izbegavajte teške proizvode kao što je vazelin.

OVO MORATE ZNATI: Kako ublažiti i lečiti opekotine

Ako osećate bol zbog opekotina od sunca, možete se odlučiti za uzimanje lekova protiv bolova, poput ibuprofena. Ovo će pomoći u smanjenju otoka i svake dodatne nelagodnosti koju doživljavate. Pored toga, obavezno pijte puno vode i uvek nosite kremu za sunčanje i preduzmite druge mere predostrožnosti da biste ostali bezbedni na suncu.

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa opekotinama od sunca, obratite se svom lekaru. Potrebna vam je hitna medicinska pomoć ako plikovi pokrivaju više od jedne petine vašeg tela ili simptomi ne počnu da se poboljšavaju nakon dva dana.