filteri close
Objavljeno: 15.07.2022. Image source: Foto: Pexel/MART PRODUCTION
300x600

Ako su vam usne isušene a uslovi pucaju, uzrok ne moraju da budu samo vremenske prilike. Ovo može biti rezultat i upalnog stanja poznatog kao ugaoni heilitis (žvale).

Verovatno ćete primetiti otvorene rane koje su bolne i ne nestaju nanošenjem balzama za usne.

Ugaoni ili angularni heilitis nije ozbiljno stanje, ali je neprijatno i često zahteva lečenje. Uzrokovano je nakupljanjem pljuvačke u uglovima usana, na primer tokom noći kada spavate, što onda dovodi do isušivanja kože. Ako bakterije ili gljivice — koje su prirodno prisutne u vašoj pljuvački i na vašoj koži — uđu u ispucalu kožu, to može izazvati inflamatornu ili infektivnu reakciju. Stanje je povezano sa brojnim faktorima rizika, uključujući hronična zdravstvena stanja, poremećaje imunog sistema, pušenje, bore na koži i starost (najviše su podložni veoma mlade i starije osobe).

Možda će vam biti olakšano saznanje da ugaoni heilitis, poznat i kao žvale, nije zarazan ili povezan sa bilo kojom vrstom osnovne virusne infekcije, kao što je herpes ili groznica. Ako primetite pojavu pokorice, svrab, bol, čireve i crvenilo u uglovima usta koji ne nestaju standrdnim tretmanima za usne, evo šta možete da uradite.

Šta učiniti ako imate žvale?

Prvi korak koji treba da preduzmete ako posumnjate na prisustvo ugaonog heilitisa je da kontaktirate svog lekara. Pošto stanje može imati više od jednog uzroka, medicinski stručnjak je neophodan da odredi pravi tok lečenja. Ako vaš lekar identifikuje gljivičnu infekciju, onda će vam propisati lek protiv gljivica za lokalnu upotrebu. 

Terapija može sadrati lokalni antibiotik tokom jedne do dve nedelje, antimikotike u vidu krema koje se stavalaju na uglove usta tri puta dnevno tokom dve nedelje i oralne antivirusne lekove.Pored medicinskih tretmana, balzam za usne, vazelin, emolijensi ili sredstva za zaštitu, mogu da pomognu.Dugotrajna terapija u teškim slučajevima i kada se stanje ponavlja zahteva primenu oralnih antibiotika ili oralnih antimikotika.

Usne su vam suve i ispucale, a ne znate zašto?Ovo bi mogao da bude razlog

Kada vaš ugaoni heilitis prođe, važno je preduzeti korake da sprečite ponovnu pojavu. Na primer, jedna studija iz 2021. godine otkrila je vezu između ugaonog heilitisa i nedostatka gvožđa i vitamina B. Njihov nedostatak slabi imuni sistem, što povećava verovatnoću da se stanje vrati. Redovno hidrirajte usta što je više moguće kako biste sprečili razvoj ugaonog heilitisa. Hemoterapija, takođe, može isušiti kožu i učiniti vas podložnijim ovom stanju. Razgovarajte sa svojim lekarom da saznate više načina da sprečite suvu kožu.