filteri close
Objavljeno: 10.06.2021. Image source: Pixabay/Sharon McCutcheon
300x600

Sada ima poruku za sve žene

Lien Šilds u 29. godini života dijagnostikovan je rak grlića materice. Jedini simptom koji je imala su bolovi u stomaku, koje je pripisivala gasovima.

Zabrinula se tek kada je primetila krvarenje između dve menstruacije, ali su lekari rekli da je to nuspojava kontraceptivnih pilula koje uzima.

Nakon što se krvarenje nastavilo narednih sedam meseci, doktori su je uputili na detaljnu analizu, nakon čega je dobila užasnu vest – tumor na grliću materice.

Svet kreće u borbu protiv raka grlića materice, planira da ga iskoreni

Lien veruje da, da je otišla na prethodna dva ginekološka pregleda na koja je bila pozvala, možda bi tumor bio ranije otkriven i lečenje bi možda bilo lakše.

Nakon meseci lečenja, uključujući hemoterapiju, Lien je ušla u ranu menopauzu, što znači da nikada neće moći da ima biološku decu. Trenutno čeka rezultate da vidi da li se tumor smanjio nakon hemoterapije.

Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno

"Jako je važno da žene redovno idu na PAPA test. Uvek sam mislila da mi to ne treba, neće mene, a onda kada čuješ dijagnozu poželiš da si otišla kad je trebalo. Ono što sam preživela u poslednjih nekoliko meseci ne bih poželela ni najgorem neprijatelju".

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Lien je na prvi PAPA test bila pozvana kada je imala 25 godina, ali kaže da nije otišla jer ju je bilo sramota da se skine pred ginekologom. Nije otišla ni na sledeće zakazano testiranje, tri godine kasnije.

Izvor: Medik, Mondo