filteri close
Objavljeno: 18.11.2020. Image source: pexels/Edward Jenner
300x600

Prvi stepenik je borba protiv virusa koji ga često izaziva

Širokim pristupom vakcinisanja devojaka mlađih od 15 godina vakcinom protiv HPV (humanog papiloma virusa), koji se smatra odgovornim za nastanak karcinoma grlića materice, i pravovremenim lečenjem obolelih žena, broj infekcija mogao bi da se smanji za 40 odsto.

Time bi se do 2050. spasilo pet miliona života, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Karcinom grlića materice, četvrti najčešći karcinom kod žena, bolest je koja može da se spreči, ali svake godine od nje oboli najmanje 570.000, a umre 311.000 žena, objavila je agencija Ujedinjenih Nacija.

Skoro svi slučajevi povezani su sa infekcijom raznim tipovima humanog papiloma virusa koji se prenosi polnim putem.

Stopa zaraze dvostruko je veća u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti tri puta je veća nego u zemljama sa visokim primanjima.

"Izlečenje karcinoma ranije je bio nedosanjani san, ali danas imamo efikasne i jeftine alate zasnovane na naučnim istraživanjima i dokazima koji će nam omogućiti da taj san i ostvarimo", rekao direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

On je dodao da se karcinom grlića materice može sprečiti ako se otkrije dovoljno rano, a uspešno izlečiti preduzimanjem odgovarajućih mera.

"Ako ne uvedemo nove mere, broj novih slučajeva zaraze na godišnjem nivou mogao bi da se do 2030. poveća sa sadašnjih 570.000 na 700.000, a broj umrlih godišnje sa 311.000 na 400.000 ili za 21 odsto", rekla je pomoćnica generalnog direktora SZO dr Notemba Simelela na konferenciji za novinare.

Ministri zdravlja iz 194 država članica prošle nedelje su podržali strategiju koju je SZO lansirao, a cilj joj je da smanji broj slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva i iskoreniti tu bolest.

"Karcinom grlića materice možemo eliminisati samo ako ga posmatramo kao problem javnog zdravlja. Zbog toga je cilj strategije SZO angažovanje zdravstvene vlasti na vakcinisanje 90 odsto devojaka do 15 godina vakcinom protiv HPV, zatim podsticanjem na ispitivanja na karcinom grlića materice kod 70 odsto žena i na lečenje 90 odsto žena sa dijagnozom invazivnog karcinoma grlića materice", rekla je dr Simelela i dodala:

"Pojedine laboratorije i ostali alati razvijeni tokom pandemije kovida-19 biće korisni za ispitivanje na karcinom grlića materice, a novi testovi bi trebali da ubrzaju lečenje i dobre rezultate".

"Sa današnjom tehnologijom dijagnoza se može dobiti za 20 minuta, a žena može da počne da se leči odmah, što bi značilo da se nakon samo jedne posete lekaru i u istom danu može pristupiti hitnom lečenju prekancerogenih lezija", dodala je Simelela.

Ona je istakla da se prvi put svet složio da "zajedničkim snagama moramo da pokušamo da iskorenimo jedini karcinom čiji nastanak i razvoj može da se spreči vakcinom i jedini karcinom koji je izlečiv ako se otkrije na vreme".

Dr Simelela smatra da je "velik broj smrtnih ishoda od karcinoma grlića maternice posledica ponašanja globalne zdravstvene zajednice koja je veoma dugo zanemarivala ovu bolest". 

Izvor: Medik, N1