filteri close
Objavljeno: 13.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/Security
300x600

Bosiljak se ne naziva slučajno kraljevskom biljkom. Osim što divno miriše, tera komarce, čini čuda u kulinarstvu, on je i lekovit.

Koristi se koren, stabljika i listovi, a čak su i pupoljci jestivi i vrlo su ukusni.

U narodnoj medicini, bosiljak se koristi protiv upale želuca i bolova u stomaku, glavobolje, kašlja, astme, protiv nesanice i za smirenje, dobar je diuretik, a veruje se i da je afrodizijak. Žvakanje listovi bosiljka rešava problem sa zatvorom.
U antici se koristio kao flaster posle ujeda insekta, zmije ili škorpije.

Čaj od bosiljka:
Jednu kašiku osušenog bosiljka prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta pa procedite. Pijte mlak čaj.

5 razloga zašto je paradajz odličan za vašu kožu i lice

Kako da uzgajite bosiljak u saksiji:

Bosiljak cveta od juna do oktobra. Treba ga posejati u rano proleće i ako želite da ga presadite, učinite to u aprilu ili maju.
Ne traži puno nege. Redovno ga zalivajte, leti svakodnevno, pobrinite se da ima dovoljno svetla ali da ne stoji na direktnoj svetlosti sunca jer to isušuje njegove listove.
Povremeno ga ošišajte, a kad kidate listove za konzumaciju, najbolje je da kidate vrhove kako bi porasli novi izdanci.