Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Bosiljak je jedan od najlekovitijih začina, evo i zbog čega
Bosiljak se ne naziva slučajno kraljevskom biljkom. Osim što divno miriše, tera komarce, čini čuda u kulinarstvu, on je i lekovit.
Koristi se koren, stabljika i listovi, a čak su i pupoljci jestivi i vrlo su ukusni.
U narodnoj medicini, bosiljak se koristi protiv upale želuca i bolova u stomaku, glavobolje, kašlja, astme, protiv nesanice i za smirenje, dobar je diuretik, a veruje se i da je afrodizijak. Žvakanje listovi bosiljka rešava problem sa zatvorom.
U antici se koristio kao flaster posle ujeda insekta, zmije ili škorpije.
Čaj od bosiljka:
Jednu kašiku osušenog bosiljka prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta pa procedite. Pijte mlak čaj.
5 razloga zašto je paradajz odličan za vašu kožu i lice
Kako da uzgajite bosiljak u saksiji:
Bosiljak cveta od juna do oktobra. Treba ga posejati u rano proleće i ako želite da ga presadite, učinite to u aprilu ili maju.
Ne traži puno nege. Redovno ga zalivajte, leti svakodnevno, pobrinite se da ima dovoljno svetla ali da ne stoji na direktnoj svetlosti sunca jer to isušuje njegove listove.
Povremeno ga ošišajte, a kad kidate listove za konzumaciju, najbolje je da kidate vrhove kako bi porasli novi izdanci.