filteri close
Objavljeno: 28.06.2024. Image source: Pixabay/mariaamanda0140
300x600

U Srbiji dijabetički makularni edem (DME) i neovaskularna senilna makularna degeneracija (nSDM) su neki od najčešćih uzroka gubitka vida

Skoro 300 miliona ljudi u svetu ima umereno do teško oštećenje vida, a dodatnih 43 miliona je klasifikovano kao slepo. Očekuje se da će do 2050. ovi brojevi porasti na 474 i 61 miliona.

 U zapadnoj Evropi, katarakta, senilna degeneracija makule (SDM), glaukom i dijabetička retinopatija (DR) su glavne očne bolesti (oni čine više od polovine svi slučajevi slepila), posebno među onima od 50 ili više godina. Tačnije, SDM i dijabetički makularni edem (DME), komplikacije sa DR  su vodeći uzroci gubitka vida u razvijenim zemljama.

 Žene su više pogođene nego muškarci, a najsiromašniji u društvu imaju veću verovatnoću da trpe negativne posledice zbog nedostatka pristupa pravovremenoj, visokokvalitetnoj nezi. Do 2040. godine starenje stanovništva moglo bi dovesti do toga da 288 miliona ljudi bude pogođeno SDM-om (u poređenju sa 170 miliona u 2014).Isto tako, učestalost DR će se povećati, uzimajući težak danak za pojedince, njihove porodice i voljene, i šire društvo.

 Zdravstveni sistemi trenutno nisu u stanju da isprate potražnju za prevencijom i negom, a očekuje se da će potražnja eksponencijalno rasti, posebno kako se pojavljuju novi terapijski modaliteti.

Saznajte koliko je stvarno finansijsko opterećenje za društvo i pojedinca gubitak vida, koliko je opterećenje za zdravstveni sistem? Koji su najčešći problemi i prepreke u lečenju? (OVDE)



M-RS-00003289