filteri close
Objavljeno: 18.10.2020. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Situacija je ozbiljna i zabrinjavajuća, a sada znamo za još jedan simptom

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 3.325 osoba, njih 214 bilo je pozitivno, dok su nažalost preminula dva lica.

Ono što posebno zabrinjava je što je tzv. Konov koeficijent eksplodirao i danas iznosi 6,43 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 24 pacijenta.

U Srbiji smo posebno osetljivi na kovid, ova krvna grupa je najotpornija

Kako je tokom dana istakao dr Predrag Kon, situacija u Beogradu je prilično zabrinjavajuća, te je već naredne nedelje moguće proglašavanje vanredne situacije u prestonici, ali i uvođenje obaveznog nošenja maske na otvorenom i to u svim situacijama.

Neki pacijenti koji boluju od kovida-19 prijavili su neobjašnjiv gubitak sluha. Ranije ove nedelje, jedan muškarac je prijavio gubitak sluha u kombinaciji sa šumom u levom uhu.

ALARM! Bolnice u Srbiji se pune jako brzo, uskoro bez kapaciteta

Tinitus je naziv za pojavu neobjašnjivih zvukova, uključujući zvonjavu, zujanje, šištanje ili pulsiranje.

Naučnici su nedavno pozvali lekare da paze na znakove tinitusa jer je to možda nedovoljno dijagnostifikovan simptom koronavirusa.

– Uprkos značajnoj literaturu o kovidu i različitim simptomima povezanim sa virusom, nedostaje diskusija između kovida i sluha – ističu naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Korona divlja po Srbiji, uvedene nove OBAVEZNE mere!

Oni su u izveštajima objavljenim u žurnalu BMJ Case Resport napisali da su gubitak sluha i zujanje u ušima simptomi koji su primećeni kod mnogih pacijenata koji boluju od kovida 19 i virusa gripa.

– S obzirom na široko zastupljeno prisustvo virusa u populaciji i značajan gubitak gubitka sluha, važno je ovo dodatno istražiti.

Ipak, samo zato što čujete da vam “uši zvone”, ne mora nužno značiti da imate korona virus. Tinitus obično nije znak ničeg ozbiljnog, a već postoji niz tretmana za ovo stanje. Uzrok mogu biti dijabetes, anksioznost, pa čak i uzimanje određenih vrsta lekova.