filteri close
Objavljeno: 05.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/mohamed_hassan
300x600

Tokom poslednjih 24 časa testirano je 9.858 novih slučajeva na kovid 19. Prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod 295, devet osoba je preminulo a 132 osobe su na respiratorima. 

 
Polako slabi pritisak na zdravstveni sistem Srbije, po rečima predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, i to kako prema broju pregleda tako i prema broju hospitalizovanih. Pokazatelj za to je i što je u poslednja 24 časa 287 obolelih zadržano na lečenju a iz bolnice otpušteno 390 osoba.

To je postignuto zahvaljujući odgovornosti velikog broja građana koji se pridržavaju propisanih mera zaštite.

Od danas je započeto sa obilascima postojećih 22 PCR laboratorija širom Srbije za koronavirus i analizom njihovog rada.

Istaknuta je potreba da se otvori 9 novih laboratorija i to još jedna u Beogradu, zatim u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Kragujevcu, a kao poseban prioritet je navedena da se otvori još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da se nalazimo u situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju. Uprkos tome, ne sme doći do opuštanja. I dalje su na snazi mere obaveznog nošenja maski i okupljanje ne preko 10 ljudi.

Što se tiče kliničko-bolničkih centra, ostaće i dalje deo za kovid pacijente kako se situacija bude popravljala. 

Žarišta se polako smiruju ali u Novom Sadu je i dalje visok nivo obolelih.

Dr Edita Stokić, direktorka KC Vojvodina, je istakla da je u njhihovoj ustanovi najviše hospitalizovnih  ali da se i tamo situacija blago popravlja.

Dr Stokić je napomenula da kovid 19 osim promena na plućima izaziva i promene na drugim organima. Naročito se ističe akutnu bubrežnu insuficijenciju.  

Prema njenim rečima, ukoliko pacijent dospe u jedinicu intenzivne nege, akutna bubrežna insuficijencija može da se javi u čak 78 do 90 % slučajeva. 

Kada je reč o pacijentima pozitivnim na koronu, lečenje zahteva multidisciplinaran tim lekara.

Polazak dece u školu na jesen je apsolutni prioritet i trenutno se razmatraju moguće opcije koje će biti predložene školama. Ono što se zna sa sigurnošću je da deca moraju zdrava dolaziti na nastavu. Roditelji će biti u obavezi da mene temperaturu svakog dana pre polaska u školu. Što se tiče maski, deca će morati da ih imaju kod sebe a dobiće i uputstva kada moraju da ih nose.

Izvor: RTS, Medik