filteri close
Objavljeno: 17.06.2024. Image source: Medik
300x600

Otkrijte kako ono što jedete i pijete utiče na vašu sposobnost da se koncentrišete

U današnje vreme kada je multitasking postao norma maltene za svaki posao i svaki trenutak dana, često se nađemo u situaciji da nam pažnja luta sa zadatka na zadatak. Bilo da je reč o radu ili učenju, koncentracija nam može biti izazov.

Zanimljivo je da naša sposobnost da se koncentrišemo nije samo stvar volje ili umora - ona može biti direktno povezana sa onim što jedemo i pijemo.

Stručnjaci upozoravaju da određene vrste hrane i pića mogu značajno uticati na naš mentalni fokus.

Kako tehnologija utiče na nas-Ljudska pažnja se smanjila sa 12 na 8 sekundi!

Pa da vidimo šta to može poremetiti koncentraciju kada se jede ili pije.

Ugljeni hidrati i šećer: Neprijatelji fokusa

Jednostavni ugljeni hidrati poput peciva i belog hleba brzo podižu nivo šećera u krvi, što može dovesti do naglog pada koncentracije. Neurolog dr Arif Dalvi i dijetetičar Ja Boaki ističu da ekstremi u nivou šećera - bilo previsoki ili preniski - mogu uzrokovati mentalnu maglu.

So: Skriveni saboter koncentracije

Da li ste znali da vaša omiljena slana grickalica može biti razlog zašto vam pažnja popodne popušta? Hrana bogata solju može narušiti balans elektrolita u telu, što dovodi do upale mozga i otežava koncentraciju.

Slatka pića: Kratkotrajni saveznici

Iako slatka gazirana pića mogu privremeno 'preplaviti' mozak glukozom i poboljšati fokus, dijetetičarka Kler Rifkin upozorava da je taj efekat kratkotrajan. Brzi pad šećera koji sledi zapravo može pogoršati koncentraciju.

Kafa: Dvosekli mač

Mnogi od nas posegnu za šoljicom kafe kako bi se "razbudili", ali previše kofeina može imati suprotan efekat. Umerena konzumacija može poboljšati budnost, ali preterivanje vodi do nervoze i smanjenja sposobnosti za koncentraciju.

Pranje sudova čuva i jača mozak!

Sledeći put kada osetite da vam pažnja slabi, razmislite o tome šta ste poslednje pojeli ili popili - možda tajna vaše koncentracije leži upravo u vašem tanjiru!