filteri close
Objavljeno: 05.06.2020. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Obe promene životnog statusa doprinose gojenju

Promene bračnog statusa su svojevrstan šok za organizam i uzrokuju povećanje telesne težine - na potpuno isti način i venčanje i razvod, pokazalo je istraživanje Američkog sociološkog društva.

Početak bračnog života, kao i njegov kraj podjednako mogu da podstaknu gojenje, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja Američkog sociološkog društva.

Povećanje telesne težine najučestalije je tokom prve dve godine braka i dve godine nakon razvoda, a gojenju su prema rečima stručnjaka ipak sklonije novopečene supruge.

Vrlo prost (ne i lak) način na koji možete ojačati brak i vezu

Naučnici su posmatrali ljude u periodu od 22 godine, a studija je uključivala praćenje njihovog indeksa telesne mase i bračnog statusa. Zatim su upoređivali indeks telesne mase ljudi koji su se tek venčali, ili razveli sa onima koji su već bili u braku nekoliko godina ili su bili sami.

Rezultati su pokazali da je povećanje težine povezano sa početkom braka, odnosno sa razvodom, a to je posebno izraženo kod žena. One imaju 48 odsto veći rizik od gojenja, dok je kod samo 28 odsto muškaraca konstatovano neznatno povećanje težine nakon stupanja u brak, a 21 odsto posle razvoda.

Kad je teško i kad je muka - žene su vernije

"Sve bračne promene su svojevrstan šok za organizam koji uzrokuje povećanje telesne težine. Radi se o značajnom životnom događaju koji može da dovede do promene u načinu ishrane", rekao je Dmitri Tumin, autor studije.

Tumin upozorava da iako se radi o neznatnom povećanju telesne težine, to ipak može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.