Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Juneći gulaš
Jelo sa mesom za celu porodicu.
Sastojci:
– 1/2 kg junećih kocki za gulaš
– 1 glavica crnig luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 šargarepe
– 2-3 veća krompira
– 100 ml crvenog vina
– 1/2 l mesnog temeljca( može i mesna kocka za supu)
– 1/2 l vode
– 2 kašike brašna
– 1 kašika koncentrata paradajza
– 1 lovorov list
– 3 kašike ulja
– so, biber
– svež peršun
Priprema:
U velikoj posudu zagrejte ulje, pa popržite kockice junetine koje ste prethodno posolili i pobiberili. Dinstajte dok kocke ne dobiju lepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta. Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prodinstajte crni i beli luk naseckan na sitne komade. Sipajte i vino, pa kuvajte sve zajedno oko pet minuta. U lonac dodajte brašno, dobro ga promešajte i zalijte mesnim temeljcem i vodom. Vratite meso u lonac, dodajte koncentrat paradajza i lovorov list. Kada se nivo tečnost smanji, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuva oko sat vremena. Po isteku tog vremena dodajte krompir isečen na jednake delove, kao i šargarepu. Promešajte sve zajedno i kuvajte još 45 minuta na umerenoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuva do kraja, a meso omekša. Na kraju kuvanja, po potrebi dodatno začinite. Poslužite posuto svežim peršunom uz hleb ili testeninu, po želji.