filteri close
Objavljeno: 03.12.2019. Image source: Foto: Pixabay/Pezibear
300x600

Razrokost, koja se zovu  i strabizam, nastaje kada se čini da su oči neusklađene i usmerene u različitim pravcima. Strabizam se može javiti u bilo kojem uzrastu, ali se najčešće javlja kod odojčadi i male dece. Može se primetiti kod oko 5 % dece bez obzira na pol.

Strabizam se može pojaviti u delu vremena (isprekidano) ili sve vreme (konstantno). Povremeni strabizam se može pogoršati kada su očni mišići umorni - na primer tokom kasnog dana, ili tokom bolesti. Roditelji mogu primetiti da oči bebe lutaju s vremena na vreme tokom prvih nekoliko meseci života, posebno kada je novorođenče umorno. To se dešava zato što novorođenče još uvek uči da fokusira svoje oči i da ih pomera zajedno. Većina beba preraste ovaj povremeni strabizam u uzrastu od 3 meseca.

Strabizam može da nastane zbog problema sa očnim mišićima, živcima koji kontrolišu očne mišiće ili sa mozgom, gde se procesiraju signali za vid. Strabizam može da prati neke bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, multiple skleroze, miastenije gravis (mišićna slabost) ili poremećaja štitne žlezde.

Strabizam je klasifikovan prema pravcu neslaganja. Kada jedno oko gleda ravno ispred, drugo oko se može okrenuti prema nosu (ezotropija ili konvergentno), prema uhu (egzotropija ili divergentno), nadole (hipotropija) ili prema gore (hipertropija).

Ezotropija je najčešća vrsta strabizma i pojavljuje se u nekoliko varijacija:

Infantilna ezotropija je prisutna pri rođenju ili se razvija tokom prvih šest meseci života. Dete često ima porodičnu istoriju strabizma. Iako većina dece sa infantilnom ezotropijom nemaju druge bolesti, postoji velika učestalost ovog poremećaja kod dece sa cerebralnom paralizom i hidrocefalusom.

• Čini se da mnoga novorođenčad imaju strabizam, ali ne. Umesto toga, oni imaju stanje poznato pod nazivom lažni ili pseudostrabizam (ili pseudoesotropia), kod koga prošireni nosni most ili dodatni pregib kože čine da se bela sklera (beonjača) manje vidi na novoj strani oka. To daje izgled da su oči ukrštene. To obično nestaje kako novorođenče raste i struktura lica se menja.

Akomodativna ezotropija se primećuje kod dece koja su jako dalekovida. Oči im se ukrštaju zbog poteškoća u fokusiranju na obližnje predmete. Roditelji primećuju kako se detetov oči ponekad ukršaju, obično kada se koncentriše na nešto izbliza. Akomodativna ezotropija obično se dijagnostifikuje u uzrastu od 2 do 3 godine. Porodična anamneza ovog stanja je uobičajena.

ADHD – kako ishrana može pomoći?

Strabizam je pogrešno nazvan lenjo oko ili ambliopija, što se odnosi na smanjeni vid na jednom ili oba oka iznad onoga što se očekuje nakon što je bilo koji problem sa očima ispravljen što je moguće više. Međutim, strabizam može dovesti do ambliopije. Kada se oči ne poravnaju, mozak dobija dve različite slike, što rezultira dvostrukim vidom. Kod male dece vizuelni sistem nije postigao punu zrelost i mozak je u stanju da potisne sliku sa jednog oka da bi izbegao dvostruko vidanje. Ambliopija nastaje ako se vid s jednog oka stalno potiskuje, pa drugo oko postaje dominantno. Među decom sa strabizmom, jedna trećina do polovine razvija ambliopiju. Iako strabizam može biti očigledan za posmatrača, samo očni lekar može potvrditi dijagnozu ambliopije.

Simptomi

Simptomi strabizma uključuju:

• Oči koje izgledaju neusklađeno
• Oči koje se ne kreću zajedno
• Česta treptanja ili škljocanje, posebno na jakom suncu
• Naginjanje glave da biste pogledali stvari
• Pogrešna percepcija dubine
• Dupli vid

Dijagnoza

Vaš lekar će vas pitati o anamnezi vašeg deteta i testiraće koliko vaše dete vidi svakim okom. Lekar će proceniti usklađivanje očiju vašeg deteta, tražeći dokaze nekoordinisanih pokreta oka. Kod novorođenčadi i male dece sa ograničenom sposobnošću da sarađuju, lekar će testirati poravnanje upoređujući položaj svetlosti koje se odbija od svakog oka. Međutim, ovaj test možda neće otkriti povremeni strabizam, osim ako se strabizam pojavi u vreme ispitivanja. Kod dece koja su u stanju da sarađuju, povremeni i stalni strabizmom može se otkriti testovima „pokrivanja-otkrivanja“ i „naizmeničnog pokrivača“. U tim testovima dete neprestano gleda u predmet i ispitivač posmatra reakciju detetovih očiju kada je drugo oko pokriveno i otkriveno.

Očekivano trajanje

Povremeni strabizam koji se vidi kod novorođenčadi povezan je sa normalnim razvojem i obično nestaje pre 3 meseca starosti. Ostale vrste strabizma ne odlaze ako se ne leče.

Prevencija

Strabizam se ne može sprečiti. Međutim, komplikacije strabizma se mogu sprečiti ako se problem otkrije na vreme i leči pravilno. Malu decu treba pažljivo nadgledati tokom da bi se na vreme otkrili mogući problemi sa očima, posebno ako neko u porodici već ima strabizam.

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

Preporučuljivo je da se svoj deci pregledaju oči pre navršenih 6 meseci, redovno tokom svake kontrole i ponovo između 3 i 5 godina starosti od strane pedijatra ili oftalmologa.

Rutinski pregled vida za malu decu uključuje testiranje na strabizam, obično se koristi refleks svetlosti za odojčad i testiranje pokrivanja očiju za decu predškolskog uzrasta. Neki zdravstveni radnici pregledaju probleme sa vidom posebnom kamerom koja pravi trenutne slike dečijih očiju. Polumesec koji se odbija od očiju može ukazivati na strabizam ili druge očne probleme, uključujući kratkovidnost, dalekovidnost i kataraktu.

Lečenje

Primarni cilj tretmana je očuvanje ili vraćanje što više vizuelnih funkcija. Tretmani se razlikuju, zavisno od vrste i uzroka strabizma. Naočare se koriste za ispravljanje vida u slabijem oku. Flaster se može nositi preko preferiranog oka da bi primorao dete da koristi slabije ili potisnuto oko. Kapi za oči koriste se da privremeno zamagliju vid preferiranog oka u istu svrhu. Vežbe se mogu propisati za jačanje specifičnih očnih mišića. Prisiljavanje deteta da koristi slabije oko može poboljšati vid jačanjem veze između oka i mozga.

Obično je potrebna hirurška intervencija radi zatezanja ili popuštanja specifičnih očnih mišića kako bi se poravnale oči. Ova kratka operacija se obično radi pod opštom anestezijom i može da uključuje jedno ili oba oka. Obično prva operacija ne poravna potpuno oči i potrebne su dodatne operacije.

Kada otići kod doktora

Trebali biste što pre razgovarati sa pedijatrom o bilo kakvoj zabrinutosti oko detetove sposobnosti da vidi ili o poravnanju njegovih očiju. Dete koje ima stalan strabizam u bilo kom uzrastu ili privremeni strabizam koji traje preko 3 meseca starosti treba da proceni pedijatrijski oftalmolog.

Odrasla osoba koja razvija dvostruki vid ili druge znakove strabizma treba da se obrati svom lekaru radi dalje procene.

Prognoza

Uz rano otkrivanje, tačnu dijagnozu i pravilno lečenje, izgledi za decu sa strabizmom su odlični. Tretman pre navršenih 6 godina, a posebno pre 2 godine, daje najbolje rezultate.