filteri close
Objavljeno: 02.05.2022. Image source: Foto: Pixabay/panajiotis
300x600

Ispunjen seksualni život može poboljšati vaše opšte blagostanje i čak smanjiti rizik od razvoja određenih bolesti. 

Ipak, bez znanja kako da očuvate svoje seksualno zdravlje, možda nećete uživati u zadovoljstvu koje seks može doneti. Otkrijte činjenice o seksualnom zdravlju i savete koji mogu učiniti seks prijatnijom aktivnošću u vašoj vezi.

1. Razgovarajte sa svojim partnerom o seksu

Održavajte otvorenu komunikaciju o seksu i drugim aspektima intimnosti sa svojim partnerom. Ne dozvolite da vas posao, porodične obaveze i stresne situacije spreče da razgovarate o svojim seksualnim zdravstvenim problemima.

Važno je da rešite probleme koji mogu da ometaju vaše seksualno zadovoljstvo, kao što su opterećenost poslom i lične seksualne preferencije. Kada razgovarate sa svojim partnerom na opušten i ljubazan način, moći ćete da otkrijete uzrok svih seksualnih problema koje imate i dogovorite se o tome kako da ih rešite.

2. Smanjite konzumaciju alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola je štetna za vaš seksualni život. Dok ispijanje male čaše crnog vina može pomoći u povećanju vašeg libida, alkohol može uticati na vašu sposobnost donošenja ispravnih odluka. Ovo takođe može dovesti do uživanja u neobaveznom, nezaštićenom seksu.

Velike količine alkohola mogu da promene funkcionisanje vašeg nervnog sistema. Shodno tome, loši odgovori vaših nerava mogu smanjiti seksualno zadovoljstvo i čak dovesti do erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Kako nedostatak seksa utiče na vaše zdravlje?

3. Jedite hranu koja povećava libido

Dajte podsticaj svom seksualnom životu unoseći hranu bogatu hranljivim materijama. Pored poboljšanja raspoloženja, konzumiranje hrane koja sadrži bogatu količinu aminokiselina, minerala, vitamina i zdravih masti može povećati vašu seksualnu želju i poboljšati performanse.

Neke od namirnica koje treba da imate u svojoj ishrani:

• Citrusi: pomorandže, limuni, grejpfrut i mandarine
• Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, indijski oraščići, kinoa
• Cela zrna: pšenica, heljda i smeđi pirinač
• Morski plodovi: losos i ostrige
• Zdravstveni proteini: Nemasno meso, riba, piletina
• Lisnato povrće: kelj, spanać

Takođe morate uzeti u obzir da zajedete obedujete sa svojim partnerom kao način jačanja vaše emocionalne veze.

4. Održavajte formu redovnim vežbanjem

Održavanje dobre forme je korisno za vaše seksualno zdravlje. Vežbanje povećava proizvodnju endorfina i polnih hormona u vašem telu, koji poboljšavaju vaše raspoloženje i podstiču vaš seksualni nagon. Vežbanje povećava vaše samopouzdanje, tako da možete više uživati u seksu. Uvek zapamtite da je vaša fizička i mentalna spremnost povezana sa vašom sposobnošću da imate zadovoljavajući seksualni život.

Kondomi i muške zablude o njima

5. Zaštitite se od polno prenosivih infekcija

Ako niste u stabilnoj vezi, uvek koristite kondom kada želite da imate seks. Ovo je i dalje najefikasnija metoda kontracepcije u sprečavanju polno prenosivih bolesti. Dakle, pametno je imati kondom sa sobom ako ste seksualno aktivni. Ako uđete u stabilnu vezu i želite da prestanete da koristite kondome, obratite se lekaru da vam preporuči efikasan metod kontrole rađanja kako biste izbegli neželjenu trudnoću. Takođe preporučujemo da se testirate na polno prenosive bolesti svakih 6 meseci čak i ako ste u stalnoj vezi. Uvek je bolje da budete u toku i da budete mirni da ni vi ni vaš partner nemate polno prenosive bolesti.

6. Potražite savet lekara

Ako primetite da ne uživate u seksu, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Neka medicinska stanja su odgovorna za seksualnu disfunkciju i slab seksualni nagon. Možda uzimate i lekove poput antidepresiva i kontraceptiva koji mogu uticati na vaš libido. Vaš lekar će biti u najboljoj poziciji da odgovori na sva vaša pitanja o seksualnom zdravlju i savetuje vas kako da uživate u zadovoljavajućem seksualnom životu.