filteri close
Objavljeno: 23.09.2024. Image source: MabelAmber/Pixabay
300x600

Razvod roditelja može biti težak period za dete, ali postoje načini da mu se pomogne da prevaziđe ovu situaciju.

Razvod roditelja je vrlo stresan za decu, pogotovo jer dete upija i emocije svojih roditelja, pa može i da pati zbog toga.

  1. Otvorena komunikacija: Razgovarajte sa detetom o tome šta se dešava na način koji je primeren njegovom uzrastu. Ohrabrite ga da postavlja pitanja i izrazi svoja osećanja.
  2. Osigurajte mu stabilnost: Pokušajte da održite redovnu rutinu i predvidivost u svakodnevnim aktivnostima deteta. Ovo mu može pomoći da se oseća sigurno.
  3. Izbegavajte konflikte pred detetom: Pokušajte da rešavate nesuglasice sa bivšim partnerom bez prisustva deteta kako bi se izbegao dodatni stres.
  4. Naglasite da dete nije krivo: Deca često misle da su na neki način uzrok razvoda. Objasnite mu da je odluka o razvodu isključivo između odraslih i da ono nije krivo za situaciju.
  5. Budite podrška: Pružite detetu emocionalnu podršku. Budite tu da ga slušate i utešite kad god je potrebno.
  6. Zajedničko vreme: Provodite kvalitetno vreme sa detetom. Ovo može uključivati igranje, učenje, ili samo razgovor.
  7. Potražite pomoć stručnjaka: Ako primetite da se dete teško nosi sa situacijom, razmislite o razgovoru sa psihologom ili savetnikom za decu. Oni mogu pružiti dodatne strategije i podršku.
  8. Podstičite pozitivan odnos sa oba roditelja: Ukoliko je moguće, podstičite dete da održava dobar odnos sa oba roditelja. Ovo mu može pomoći da se oseća voljeno i podržano sa obe strane.
  9. Pratite promene u ponašanju: Obratite pažnju na promene u detetovom ponašanju, raspoloženju, ili akademskim postignućima. Ovo može biti znak da mu je potrebna dodatna podrška.

Podrška, razumevanje, i ljubav su ključni za pomoć detetu da prevaziđe razvod roditelja.