filteri close
Objavljeno: 17.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Za obolele od migrene, iscrpljujući bol može biti toliko loš da prvo što biste želeli da uradite kada se završi zaboravite na njega. 

Međutim, pažljivo praćenje napada migrene zapravo vam može pomoći da pronađete pravi tretman, izbegnete određene okidače i bolje se pripremite za okidače koje ne možete izbeći.

Drugim rečima, vredi se setiti glavobolje migrene i ostalih simptoma koje imate pre, tokom i posle napada.

Iako lekari nisu 100% sigurni u to šta uzrokuje migrenu, oni znaju o pokretačima migrene - stvarima u vašem svetu koje mogu pokrenuti vaše migrene, poput zvukova, svetla, određene hrane ili čak promene vremenskih prilika.

Pa, kako otkriti šta pokreće vaše migrene i koji je tretman najkorisniji? Tragač migrene! Konkretno, korišćenjem programa za praćenje migrene.

Da utvrdimo još jednom, šta su pokretači migrene?

Okidači za migrenu mogu doći iz vašeg okruženja ili vašeg životnog stila. Na primer, mnogi okidači su stvari koje se događaju oko vas, kao što su:

⦁ svetla
⦁ zvuci
⦁ vremenski uslovi

Ostali okidači imaju veze sa onim što unesete u svoje telo, uključujući stvari poput:

⦁ alkohol i kofein
⦁ aditivi za hranu, kao što su mononatrijum glutamat (MSG) ili nitrati
⦁ hrana, kao što su mlečni proizvodi

9 najčešćih uzroka zapušenog nosa i glavobolje

A još više pokretača ima veze sa drugim stvarima koje se događaju u vašem životu, poput:

⦁ previše ili nedovoljno spavanja
⦁ iscrpljenost
⦁ stres
⦁ preskakanje obroka

Stvar je u tome što ovi pokretači različito utiču na sve one koji pate od glavobolje. Trik je u tome da naučite koji su najveći pokretači napada migrene i radite na tome da ih izbegnete.

Migrena je više od samo glavobolje - kao što dobro znate - i sa simptomima koji često počinju satima ili danima pre nego što glavobolja ili aura započnu, teško je osloniti se samo na svoju memoriju da biste identifikovali pokretače.

Kako mogu da pratim migrene?

Pa, kako da pratite migrene na način koji će vam zapravo pomoći? Migrene vam već uzimaju previše vremena i energije, pa verovatno ne želite da potrošite više vremena nego što je potrebno da biste o njima razmišljali. Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da pratite dragocene informacije o svojim migrenama, a da za to ne utrošite mnogo vremena.

Medicinski časopis Consultant navodi informacije koje mogu biti korisne kada je u pitanju dijagnostikovanje vrsta migrene i drugih glavobolja: 

⦁ Gde vas boli glava? Oko slepoočnica, sa samo jedne strane, iza očiju?
⦁ Kakva je to bol? Pulsirajuća bol ili su više tupi bolovi?
⦁ Šta vidite? Bljeskove svetlosti, slepe tačke ili drugi poremećaji vida tipični za auru?
⦁ Šta čuješ? Zvoni vam u ušima? Osetljivost na glasne zvukove?
⦁ Šta osećate (osim bola)? Ukočenost, trnce ili mučninu?

Teške torbe izazivaju MIGRENE i ARTRITIS! Žene, vodite računa!

Imajte na umu da ako vodite dnevnik migrene kako biste lekaru mogli da pokažete jasnu sliku svojih simptoma, možda biste želeli da uključite i:

⦁ Učestalost napada
⦁ Učestalost akutne upotrebe lekova
⦁ Funkcionalno oštećenje (koliko migrena utiče na vaš život)

Drugim rečima, lekaru može biti korisno da zna koliko često dobijate migrenu, koliko često koristite lekove za migrenu za lečenje napada i koliko je teška migrena.

Harvard Health preporučuje i praćenje: 

⦁ Kada glavobolja započne i završi (i doba i dan u nedelji)
⦁ Šta ste radili kada je migrena započela
⦁ Šta ste učinili da biste zaustavili glavobolju (lekovi i drugi lekovi)
⦁ Koliko je dobro funkcionisao tretman
⦁ Kada i šta ste jeli nedavno
⦁ Kada vam je bila poslednja menstruacija

A Migraine Trust dodaje da informacije o vašem životnom stilu takođe mogu biti korisne, kao što su: 

⦁ Koliko spavate (i načini spavanja)
⦁ Ostali lekovi koje uzimate, uključujući vitamine i druge proizvode
⦁ Vreme
⦁ Šta se dešava u vašem životu i poslu
⦁ Vaše navike vežbanja

Šta da radim sa ovim podacima o praćenju?

Dnevnik migrene može biti koristan vašem lekaru. Možda ćete zaboraviti da kažete lekaru o određenim aspektima napada ili izostavite informacije za koje ne smatrate da bi mogle biti od pomoći. 

Sa vašim simptomima i pokretačima koji se prate tokom vremena, vaš lekar će možda moći brže da postavi dijagnozu - i pruži vam tretman koji će zaista uspeti za vaše migrene. Pored toga, to će pomoći lekaru da razume da li imate posla sa migrenom ili nekom drugom vrstom glavobolje.

Kad budete raspolagali sa nekoliko nedelja ili meseci dnevničkih podataka, moći ćete da ih koristite i za sopstveno upravljanje migrenom. Ako vidite kako su vaš životni stil i okruženje povezani sa vašim glavoboljama, možda ćete moći da preduzmete mere da biste ih zaustavili ili umanjili. To može značiti izbegavanje određene hrane ili menjanje rasporeda kako biste izbegli stres.

Šta ako ne mogu da izbegnem okidače?

Ponekad vam sva praćenja na svetu neće pomoći da izbegnete okidače migrene. Možda se vaše migrene pojave zbog neizbežnih vremenskih promena ili promena barometarskog pritiska ili ne možete u potpunosti izbeći stres svog posla ili kućnog života.

Tada nastupa lečenje.