filteri close
Objavljeno: 02.02.2024. Image source: Pexels
300x600

Lekar nabraja izazove sa kojima se žene suočavaju u određenom životnom dobu

Žene do 40. godine života često veruju u nepobedivost, ali posle tog doba (mada, neke i ranije), ubrzo postaje jasno koliko smo zapravo ranjivi. Ne samo kod našeg tela, već i kada prijatelji ili članovi porodice počnu da se suočavaju sa zdravstvenim izazovima.

Lekar opšte prakse Tom Dženkins kaže da se žene u petoj deceniji života ne susreću samo sa menopauzom i promenama u izgledu, već su tu i drugi zdravstveni rizici u ovom periodu.

Osteoporoza postaje veći rizik kako žene stare, posebno uoči menopauze. Ako postoji genetska predispozicija, važno je konsultovati se sa lekarom. Povećan unos kalcijuma, vežbanje i suplementi mogu pomoći.

Menopauza obično pogađa žene između 45. i 55. godine, a dovodi do različitih simptoma, uključujući promene menstrualnog ciklusa, valunge, smanjenje seksualne želje, povećanje težine i probleme sa koncentracijom.

Rizik od atrijalne fibrilacije ili nepravilnog rada srca, raste nakon četrdesete. Doktor preporučuje proveru pulsa tako što ćete šaku staviti na sto sa dlanom okrenutim ka gore, a onda ispod podnožja palca treba da osetite arteriju. Brojite 30 sekundi. Otkucaji treba da su stabilni i redovni.

Anemija pogađa oko 30% žena starosti od 15 do 49 godina globalno, sa simptomima kao što su umor, otežano disanje, lupanje srca i bledilo. Važno je da lekar opšte prakse proveri nivo crvenih krvnih zrnaca.

Rizik od srčanog udara raste u četrdesetim, često zbog visokog holesterola ili krvnog pritiska. Faktori rizika uključuju pušenje i porodičnu istoriju bolesti. Preporučuje se godišnja provera holesterola i krvnog pritiska ako su vrednosti povišene.