filteri close
Objavljeno: 09.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/FabricioMacedoPhotos
300x600

Uobičajena mudrost mišljenje je da je potrebno oko četiri nedelje da se izgradi navika. Ali da li je to zaista istina? Ako pokušavate da jedete zdravije obroke ili redovno vežbate, koliko je vremena zaista potrebno da se novostečena navika zadrži?

Nema sumnje da uspostavljanje redovnih zdravih navika (ili razbijanje loših) može poboljšati vašu dugovečnost. Jednom kada se zdravo ponašanje – kao što je prestanak pušenja, samo umereno pijenje ili redovno vežbanje – učvrsti u vašem redovnom rasporedu, veća je verovatnoća da ćete ih dosledno sprovoditi.

Uprkos tome, postoji iznenađujuće malo istraživanja o tome koliko je vremena zapravo potrebno za uspostavljanje nove navike. 

Šta je navika?

Započinjenje nečeg novog zahteva pripremu i nameru. Sa doslednošću, smanjuje se potreba da se terate da to radite. Navika je ponašanje koje se ponavlja dovoljno često tako da je tokom vremena potrebno manje svesne misli da bi se dogodilo. Umesto toga, znakovi u okolini ili situacijama neke osobe počinju da pokreću ponašanje kao automatski odgovor: vreme je za spavanje, pa perete zube (pranje zuba je tako postalo navika).

U radu se navode sledeće karakteristike automatskog ponašanja ili navike:

• Efikasno je
• Manje ste svesni da to radite
• Nenamerno je 
• Manje se može kontrolisati

Koliko je potrebno vremena da steknemo zdravu naviku?

Ranija istraživanja sugerišu da je ponašanje postalo uobičajeno kada se izvodi često tj. najmanje dva puta mesečno i intenzivno tj. najmanje 10 puta. Novo istraživanje je otkrilo da može potrajati mnogo duže od toga. 

Ukupno 82 odrasle osobe su proučavane u periodu od 12 nedelja. Od njih je zatraženo da izaberu zdravu aktivnost, piće ili ponašanje u ishrani koji već nisu bili deo njihove svakodnevne rutine, i da ih obavljaju u slično vreme ili na sličnom mestu svakog dana. Trebalo je da identifikuju znak ili situaciju koja bi mogla da podstakne takvo ponašanje jednom dnevno. Svaki ispitanik je trebalo da zabeleži na veb stranici da li je izvršio potencijalnu naviku ili ne. Nije ponuđena nikakva nagrada bilo koje vrste kao podsticaj za ponavljanje ponašanja.

Zdrave navike se stiču od malih nogu!

Učesnici su birali radnje poput trčanja 15 minuta pre večere, jedenja voća uz ručak ili meditacije.

Prosečno vreme koje je bilo potrebno da navika postane automatska bilo je 66 dana. Opseg se, međutim, kretao od 18 do 254 dana za uspostavljanje navike. U stvari, oko polovine ispitanika nije izvodilo izabranu radnju dovoljno dosledno da stvori naviku.

Otkriveno je da je dosledno ponavljanje ponašanja u ranoj fazi procesa bilo efikasnije u stvaranju automatske radnje, nego kasnije ponavljanje. Dalje, nakon određenog vremena, proces formiranja navike postaje mehaničko, tako da dodatno ponavljanje ne učvršćuje naviku. Odnos između ponavljanja i snage navike stoga nije linearan u ovoj studiji.

Šta ovo znači za vas?

Za razliku od vremenskog okvira od četiri nedelje koji se često navodi kao prag za uspostavljanje navike, ovo istraživanje sugeriše da bi moglo biti potrebno mnogo više vremena i marljivosti. Ne morate biti obeshrabreni ovim nalazom; samo shvatite da je promena ponašanja izazovna i potražite načine da potpomognete svoje životne promene – obavljajući ih dosledno i često – kako biste ih učinili trajnim.