filteri close
Objavljeno: 17.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/congerdesign

O intoleranciji na laktozu se danas vrlo često govori. Koliko zaista znate o ovoj pojavi ?

  • Intolerantnost na laktozu se razlikuje od alergije na mleko. Netolerancija je nemogućnost varenja laktoznog šećera u mleku usled nedostatka enzima laktaze, dok je alergija reakcija na mlečni protein.
  • Rani Evropljani možda su bili netolerantni na laktozu. Otkriće i proučavanje neolitskih skeleta pokazalo je da njihova DNK nema gen laktaze, što implicira da imaju stanje netolerantnosti na laktozu.
  • Kada bebe prestanu da piju majčino mleko, količina laktatnog enzima se smanjuje u njihovim crevima. To znači da smo prirodno podložni laktoznoj netolerantnosti. Netolerancija na laktozu može biti i genetska. 
  • Stanje je češće što smo stariji, jer se razvija u tinejdžerskom i odraslom dobu. Čovek se retko rodi sa tim.
  • Od cele svetske populacije, 70% ima neke varijacije netolerancije na laktozu.
  • 1 od 10 odraslih osoba su sami sebi dijagnostifikovali netolerantnost na laktozu, mešajući je sa drugim problemima sa varenjem.
  • Mislite da ste na netolerantni na laktozu? Bez brige! Zamene za mleko i proizvodi bez laktoze, kao što su sojino, bademovo ili kokosove mleko,  sve češće se mogu naći na policama prodavnica.
  • Ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu da jedu sir. Hrana kao što su puter i prirodni sirevi sadrže malu količinu laktoze, koja može biti prihvatljiva.


Konačno! Srbija uskoro dobija savetovalište za alergije, celijakiju i druga oboljenja u ishrani