filteri close
Objavljeno: 13.09.2023. Image source: Printscreen/RTS
300x600

Svaki peti građanin Srbije je alergičan

Nalazimo se u periodu godine kada su alergičari posebno ugroženi. Glavni izvor alergija trenutno je ambrozija. Prema merenjima, koncentracija polena ove biljke u vazduhu je u ovom periodu izrazito visoka.

Da se izrazimo numerički, u nekim danima nedavno je koncentracija bila i 15 puta iznad dozvoljenih granica! Iako postoji plan za iskorenjivanje ambrozije do 2029, nema značajnijeg napretka u njegovom uništenju.

Jedna stabljika ambrozije može generisati do stotine hiljada polenskih zrna koja mogu dospeti i na velike razdaljine. Uslovi su bili još nepovoljniji zbog vlažnog proleća i toplog leta, pa je cvetanje počelo ranije nego što je očekivano.

Alergija na ambroziju: Simptomi i lečenje

"Od jutros izemereni podaci pokazuju da su u toku prošle nedelje prekogranične vrednosti bile od pet do 15 puta u toku jednog dana. Jasno je kolika je to izloženost pre svega za osobe koje su alergične, objasnila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine za RTS.

Ne postoji ozbiljna borba protiv ove biljke

Sadašnje vremenske prilike, posebno jutarnje temperature koje nisu visoke, favorizuju širenje ambrozijinog polena, koji je među najalergenijim.

Koncentracije polena iznad 30 zrna po kubnom metru predstavljaju problem za alergičare.

Trenutne vrednosti često prelaze 400, i očekuje se da će tako ostati do sredine septembra. Eksperti upozoravaju da će ambrozija biti prisutna i tokom novembra zbog neefikasne borbe protiv nje.

Najpovoljniji period za iskorenjivanje je pre cvetanja

"Košenje, kada se radi u odgovarajućem trenutku, nisko košenje daje izuzetno dobre rezultate, ponavlja se po potrebi dva ili tri puta u sezoni, biljka nakon tog košenja ponovo kreće iz bočnih pupoljaka, ali proizvodi sve manju i manju biomasu i manju količinu polenskih zrna. Sa druge strane, hemijski tretman je nekada neophodan, ali najčešće na nepristupačnim terenima, na velikim nagibima u obodima grada", izjavio je prof. dr Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta.

Kako preživeti alergiju na ambroziju?

Plan za iskorenjivanje ambrozije od pre nekoliko godina je stao na papiru.

"Planirano je bilo i kartiranje teritorija Beograda svake druge godine, što bi omogućilo tačne podatke o lokacijama na kojima je ambrozija prisutna i omogućilo efikasnije uklanjanje", dodao je prof. Mišljenović.

Da li su mere efikasne?

U gradskim izveštajima tvrdi se da se situacija prati i planira svake godine. Ali ako su koncentracije polena sa 200 zrna po kubnom metru skočile na preko 900, pitanje je koliko su te mere zaista delotvorne. Svaka peta osoba u našoj zemlji ima alergiju na ambroziju.