filteri close
Objavljeno: 30.10.2020. Image source: Unsplash/SJ Objio
300x600

Stižu nam još drastičnija upozorenja

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je do 30. oktobra u 15 časova zaraženo još 1.545 osoba, a nažalost, preminulo je još  petoro zaraženih.

Na respiratorima se trenutno nalazi 47 pacijenata.

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je da nas narednih dana očekuje pogoršanje situacije, ali da se severni deo zemlje razlikuje od ostatka, te da tu najbrže dolazi do širenja virusa.

"U periodu od mesec dana ćemo verovatno biti u razmišljanju o merama, ali mislim da neće biti nekih drastičnijih, da nam zatvaranje kao u Francuskoj nije neophodno. Može se desiti da imamo delimično zatvaranje, tamo gde se nisu poštovale mere da se zatvaraju lokali i slično, a u sredinama u Srbiji gde se mere poštuju i sve funkcioniše, tu ne treba koristiti sve mere. Moraćemo da različito postupamo", rekao je dr Tiodorović.

Treći talas u Srbiji bukti, nalazimo se na indeksu od 116, što označava broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika, rekao je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović.

Kočović je rekao da je Srbija na repu događaja i da je u jednom trenutku bila u odličnoj situaciji, ali da više nije.

"Raste broj broj novozaraženih širom sveta. Juče smo imali rekord sa više od 500.000 zaraženih dnevno", rekao je Kočović.

Malo ko je verovao, kako kaže, da će pandemija dugo da traje, za sada 294 dana.

"Moramo da se spremimo za duže vremenske okvire", rekao je Kočović.

Srbija se prema nekim merenjima trenutno nalazi u tamno ljubičastoj fazi epidemije.